Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Fysiska möten en enklare arena för bra och djupare diskussion”

För mig handlar det där goda samtalet mycket om att hinna både lyssna och att själv utveckla sina tankar. Med möjlighet att gå därifrån med nya infallsvinklar, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 13 april 2022, 03:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Anders W Jonsson Marina Tuutma

Tonen kärvade i veckan till sig mellan Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson och en grupp distriktsläkare. 

Diskussionen satte fart sedan Anders W Jonsson, själv barnläkare, på dagensmedicin.se replikerat på ett debattinlägg av Marina Tuutma och Ylva Sandström i Svenska distriktsläkarföreningen apropå den nu i riksdagen klubbade primärvårds-propositionen. 

De båda distriktsläkarna är bland annat kritiska till ett tillägg som just Centerpartiet drev igenom i socialutskottet – om att listning inte ska påverka den enskildas möjlighet att välja utförare.

Ylva Sandström och Marina Tuutma argumenterar i sitt debattinlägg för att tillägget motiveras genom svepskäl. ”I bakgrunden spökar relationen till de fristående digitala vårdgivarna” skriver de.

Ylva Sandström och Marina Tuutma anser också att ”de vackra orden om fast läkare ekar tomma” från politikerhåll.

I sin replik anklagar Anders W Jonsson Distriktsläkarföreningens företrädare för att de ”inte förstår eller vill förstå hur primärvården fungerar”. Det har retat upp flera flitigt twittrande allmänläkare med många följare, däribland Andreas Thörneby, som i sin tur twittrar om ”gudomligt självförtroende” och arrogans – och får mothugg av Anders W Jonsson om ”allmän kverulans”. 

Det är uppenbart att det finns åsiktsskillnader i sakfrågan. Men också uppenbart att Twitter, som rätt ofta, med sina få tecken och belöningar för slagkraftiga formuleringar, är en knepig arena för djupare diskussioner.

Som en tydlig kontrast till Twitterdiskussioner var de möjligheter till möten ansikte mot ansikte som i förra veckan fanns i fikapauserna under konferensen Vårdarenan, arrangerad av Dagens Medicin Agenda och äntligen fysisk igen.

För mig handlar det där goda samtalet mycket om att hinna både lyssna och att själv utveckla sina tankar. Med möjlighet att gå därifrån med nya infallsvinklar. Det betyder inte nödvändigtvis att ens egen uppfattning förändrats det allra minsta. Men den har utmanats i mötet med andra.

Kanske inte lika rappt som på Twitter – som absolut också har sina tydliga poänger, ska tilläggas. Men för mig passar fysiska samtal tveklöst bättre och jag vill passa på att tacka alla dem jag hade förmånen att prata med ”live” under Vårdarenans två dagar.

Toppen

Ja till primärvårdsproppen

Det har tagit tid, men i veckan klubbade riksdagen till slut igenom primärvårdspropositionen. Det finns, som alltid, saker i den som hade kunnat lösas annorlunda, men det är bland annat välkommet att antalet omlistningar utan särskilda skäl begränsas till två per år.

Botten

Barn i skuggan av cancer

Enligt en enkät till cancersjuka barns föräldrar som Barncancerfonden gjort är stödet till syskon till cancersjuka barn ofta inte tillräckligt. Att syskonen påverkas är ofrånkomligt, men det är viktigt att de inte tappas bort när en bror eller syster är svårt sjuk – och ofta under lång tid.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev