Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Gör verklighet av löftena om satsningar på primärvården

Publicerad: 16 oktober 2014, 08:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att bevaka sjukvården är att ömsom uppleva att tiden står still; ömsom stå vid kanten av en racingbana där medicinska framsteg, politiska reformer och teknisk utveckling blåser förbi så snabbt att håret ställs på ända. Tydligast blir det när man tar två steg tillbaka och betraktar skeendena lite på avstånd.

Dagens Medicin fyller med detta nummer av papperstidningen 20 år och de senaste veckorna har vi på redaktionen bläddrat i gulnande exemplar av de allra första tidningarna. Sidorna fylldes med journalistik och skickades till tryck av ett litet hungrigt gäng 1994, som lade grunden för den första oberoende branschbevakningen av den svenska hälso- och sjukvården. På deras axlar står vi som fullföljer jobbet i dag.

På sidan 8 i den första Dagens Medicin kan man läsa att förslag om att avskaffa den fria etableringsrätten ska läggas fram i riksdagen före nyår. Känns det bekant? Nya socialministern Ingela Thalén (S) – som i det läget bara haft jobbet i några dagar – ger i artikeln läsarna ett tydlig råd: starta inte eget. Det gällde avskaffandet av husläkarlagen och den fria etableringsrätten för specialistläkare och sjukgymnaster.

I dag är samma frågor på tapeten: En ny minister är på plats och etableringsrätten återigen i hetluften (om än på annat sätt).

Om jag fick önska mig bara en sak av de politiker som nu träder in på vårdens arena så är det att göra verklighet av de ofta uttalade, men sällan uppbackade, satsningarna på primärvården. Få saker skulle ge så stor effekt på sjukvården i sin helhet som att få primärvården att på allvar bli den första linjens sjukvård. Ett steg i rätt riktning skulle vara att sluta kasta pengar efter allmänläkare i form av höjda löner och i stället förbättra arbetsmiljön så att de vill vara på jobbet.

På 20 år har specialister i allmänmedicin mer än fördubblat sin lön när arbetsgivare försökt överträffa varandra i rekryteringen. Det enda som har hänt är att läkarna gått ner i arbetstid. Nu har det gått så långt att bara 20 procent av landstingsanställda allmänläkare arbetar heltid, enligt Sveriges Kommuner och Landstings personalstatistk för 2013.

Det kan inte få fortgå.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev