söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Gott om läkare på maktlistan – och visst spelar bakgrunden roll”

”En aspekt värd att lyfta är att mer än var tredje på årets lista är legitimerade läkare”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 22 juni 2022, 03:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En tydlig utveckling på lång sikt är att den manliga övervikten bytts mot en kvinnlig. I år placerar sig för första gången tio kvinnor på de översta tio platserna”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

MaktlistanRegion Uppsala

Nu är den här – Dagens Medicins årliga rankning över sjukvårdens 100 mäktigaste, baserat på bland annat ett stort antal bakgrundssamtal med vår politikreporter Linda Berglund.

Under de 27 år som listan har funnits har åtskilliga hundra personer varit med på den – exakt hur många har vi inte ens själva räknat. Några makt­havare är inne och vänder, andra biter sig kvar – trots att rollerna kan skifta.

En tydlig utveckling på lång sikt är att den manliga övervikten bytts mot en kvinnlig. I år placerar sig för första gången tio kvinnor på de översta tio platserna. 

Hade det varit tio män på de översta posterna hade vi antagligen ställt den högst berättigade frågan varför inga kvinnor fanns där. Är det dags att undra vart männen har tagit vägen – trots att sjukvården i sig är kvinno­dominerad? Könsfördelningen på listan som helhet är dock jämnare, med 38 män.

Att den politiska makten och myndigheterna i Sverige har en tydlig koncentration till vår huvudstad är inget nytt fenomen. Men nog är det ändå bekymmersamt att så få på maktlistan är hemmahörande ens norr om Region Uppsala. Det har kanske ingen be­tydelse för det allvarliga bemanningsläge som flera regioner i Norrland befinner sig i. Däremot har det säkert betydelse för den omedelbara förståelsen för de varierande förutsättningarna inom vården. Och de norra regionerna skulle behöva röster som når hela vägen fram.

En annan aspekt värd att lyfta är att mer än var tredje på årets lista är legitimerade läkare. Hälften har ett legitimerat vårdyrke. Ett antal är lätt identifierade, och i högsta grad kliniskt aktiva.

Andra döljer sig bakom titlar som hälso- och sjukvårdsdirektör, general­direktör och sektionschef. De som sedan länge har lagt undan stetoskopet tappar antagligen lite av känslan för vardagen där. Men nog har den bakgrunden ändå stor betydelse. Och ännu viktigare är makthavare, oavsett bakgrund, som verkligen lyssnar på hur det ser ut i vården just nu och på kloka tankar om förändringar. 

Vad är din syn på vår rankning och på vilka som borde få mer inflytande i vården? Diskutera gärna här på sajten!

Där läser du också nyheter hela sommaren. Pappers­­ut­gåvan är tillbaka onsdagen den 24 augusti.

Jag får passa på att önska er läsare en fin sommar – och en rejäl dos semester, det tuffa bemanningsläget till trots.

Toppen

Översyn av åtkomst till journal

Att varken barn mellan 13 och 15 år eller deras föräldrar kommer åt uppgifter om tonåringarna hos 1177 skapar onödiga problem, vilket bland annat har märkts under pandemin. Det är bra att detta nu ses över i en ny utredning.

Botten

Brister när äldre skrivs ut
Det har gjorts insatser för att förbättra överflyttningen av äldre patienter med fortsatt vårdbehov från sjukhus till kommun och öppenvård. Men en granskning som radion i Skåne gjort visar på fortsatta brister, bland annat fel i läkemedelslistor.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

MaktlistanRegion Uppsala

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev