Ledare
Lisa Blohm: Hade det rentav gått att skicka hem det ynkliga fingret?
Det var bara den yttersta delen av höger ringfinger. Och den lilla initiala smärtan var sedan länge borta. Det kändes därför lite fånigt att sitta i väntrummet på den stora akuten en tisdagseftermiddag, i sällskap med en man med ett uppenbart hemomlindat bandage runt skallen och blod i ansiktet och med en kvinna med ganska rejäla smärtor från magtrakten.
Publicerad: 19 april 2023, 11:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Foto: Gabriel Liljevall
Jag ursäktade mig med att vara hitskickad från närakuten. Jag gjorde med andra ord bara som jag var tillsagd. Eftersom jag tidigare lyckats med precis samma sak på vänster ringfinger – att i kamp om en boll slita av en sena – hade jag redan diagnosen droppfinger klar för mig. Och jag var också på det klara med att det skulle innebära röntgen. Därför kändes omvägen via vårdcentralen som en dålig lösning för alla och det blev närakuten direkt.
Men sedan bar det, till skillnad från förra gången, alltså vidare mot Det stora akutsjukhuset. Tolkandet av den lite oklara röntgenbilden krävde hjälp därifrån. En sväng förbi sjukhuskiosken för att preppa rejält för den väntan jag räknade med i sällskap av patienter som med rätta skulle triageras före.
Efter färre timmar än befarat bad en ortoped om ursäkt för lång väntan. Jag intygade att det kändes mer än rimligt att smärtande frakturer gick före. Ingen operation. Plastskena. Arbetsterapeut. Kanske hade någon flera timmar tidigare konstaterat att det där fingret behöver hjälp, fast inte i kväll och inte på akuten, men ingen haft tid att meddela det.
Sjukvårdsministern: Utvärdera min tid på posten efter hur vi lyckas med primärvården
Den senaste tidens diskussion om vårdnivåer och om krav på tillgänglighet när som helst för minsta lilla fick mig att åter fundera kring om det inte hade funnits andra sätt i fall som detta. I alla fall om patienten bor på tämligen rimligt avstånd från sjukhuset om hen trots allt skulle behöva ringas tillbaka.
Hade det rentav gått att skicka hem det ynkliga fingret och följt upp röntgen per telefon när någon haft tid? Eller hänvisats till en drop in-tid för snabb uppföljning dagen därpå i stället för träff med läkare under kvällen?
Kanske görs sådant redan i stor omfattning. Och kanske är det av olika skäl mest effektivt att de som nu ändå hamnat på akuten av mer eller mindre motiverade skäl blir färdigutredda där. Däribland att slippa en del upprördhet och oroliga patienter som snart är tillbaka igen. Men nog tål det att funderas på andra lösningar – som kan gagna både patienter och personal.
Toppen
Brobyggare belönas
Nu har priset Årets brobyggare i hälso- och sjukvården delats ut, som bland andra Dagens Medicin står bakom. I år var det regionen och alla kommuner i Västmanland och deras arbete med det gemensamma journalsystemet som vann – läs mer här.
Botten
Osäkra pengar
Dagens ekonomiska läge är svårhanterat för vilken regering som helst. Men det är oavsett detta olyckligt att regioner och kommuner får vänta på besked om ytterligare statsbidrag för 2024. Det gör det svårare för de satsningar på bland annat vård som så väl behövs.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa Blohm