Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hårda förhandlingar väntar i strävan att hålla SD borta

Publicerad: 16 september 2014, 10:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det blåser inte i landstingen, det viner. Valresultatet målar upp en helt ny karta, än så länge täckt av mängder av vita fält av ovisshet. Om det preliminära valresultatet står sig går vi en verklighet till mötes som är inte bara oklar, men också potentiellt muskelsvag för landstingen.

De borgerliga partierna tycks ha blivit hårt straffade av väljarna och lyckas inte bilda egen majoritet någonstans. Bara i Halland och Stockholm är de fyra allianspartierna till­sammans större än S+V+MP, men även där utan majoritet. I Jönköping är de två blocken jämstora.

I flera av de landsting där borgerliga partier styrt tillsammans med MP eller andra partier försvinner nu möjligheten – med samma allianser skulle de inte få majoritet i Jönköping, Skåne, Värmland och Västernorrland. På ett ställe, i Halland, finns möjligheten fortfarande kvar för de fyra borgerliga partierna att styra i majoritet till­sammans med MP.

Den nya kartan ser bedrägligt röd ut, flera rödgröna landsting lyckas klamra sig fast vid makten. Men det ska nog inte ses som någon väldig rödgrön våg av väljarförtroende, bara ett lite mindre misslyckande än vad alliansens partier åstadkommit. Egna majoriteter lyser på hela taget med sin frånvaro: I elva av Sveriges 21 landsting och regioner kan varken det rödgröna eller det borgerliga blocket bilda majoritet.

Enligt det preliminära valresultat ligger det till på detta vis i Dalarna, Gävleborg, Halland, Jön­köping, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Värmland, Västra Götaland och Östergötland.

I sju av dessa landsting får Sverige­demo­kraterna en potentiell våg­mästar­roll, om man med det menar att de skulle kunna bilda majoritet tillsammans med vilket som helst av blocken. Det känns – med tanke på vad sjukvårdspolitiker från vänster till höger sagt i förhand – mycket osanno­likt att något etablerat parti skulle ingå en sådan överenskommelse.

I ytterligare fyra landsting snuvar lokala sjukvårdspartier SD på en exklusiv vågmästarposition.

Bristen på tydliga majoriteter gör att styret av landstingen riskerar att bli svårt, trögt och ineffektivt. Nu väntar veckor av förhandlande över blockgränserna, på flera håll med uttalat mål att hålla Sverigedemokraterna utanför.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev