Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hårt arbete krävs för bättre vård för de mest sjuka äldre

Publicerad: 18 maj 2015, 09:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Var femte som flyttar in på äldreboende dör inom en månad. Det visar en ny undersökning av vad som hänt med gamla på Kungsholmen i Stockholm som Dagens Medicin skriver om i denna veckas tidning.

Det torde inte förvåna någon i sjukvården att så många äldre är så svårt sjuka att de har större behov av hospice än en plats på äldreboende. Trots många projekt och försök att förhindra att skröpliga gamla åker ut och in på sjukhusen är vården av den gruppen hittills ett av sjukvårdens största misslyckanden. Det beror naturligtvis inte på illvilja, det beror på tusen saker samtidigt och en av dem är brister i samarbetet mellan landsting och kommun.

Men det finns få saker som skulle hjälpa skröpliga äldre mer än en väl fungerande primärvård. Jag har på sistone haft förmånen att träffa många företrädare för den kommunala delen av sjukvården. De berättar att primärvården inte dyker upp när planeringen för en utskrivningsklar patient ska göras. På vissa håll verkar primärvården inte ens vara inbjuden att delta, vilket självklart bara gör saken värre. För hur ska vården av en bräcklig äldre person bli värd namnet om den sammanhållande medicinska kraften saknas?

Att primärvården haltar och hankar sig fram är inte nytt, inte heller att varenda vårdpolitiker jag någonsin träffat säger sig ömma för den delen av vården och vill satsa och bygga ut. Men i väntan på denna vårdens heliga graal måste något annat hända.

I det senaste numret av tidningen New Yorker erbjuds långläsning om onödig vård, en särskilt viktig fråga i den amerikanska kontexten, där försäkringslösningar gör att många tjänat på undersökningar och ingrepp av tveksamt värde.

En positiv utveckling som beskrivs i artikeln är allmänläkare i vissa stater som lagt om sina jobb från att mata besök var tjugonde minut, till att lägga mer tid på dem som behöver mest hjälp. Då höjs vårdkvaliteten för patienten och samtidigt sparas kostnader. Det låter enkelt men kräver hårt arbete och uppmuntrande system. Uppdaterade läkemedelslistor, diabetes under kontroll, en gamling som inte oplanerat skrivs in på sjukhus igen inom 30 dagar. Vilket landsting går före och omformulerar primärvårdens uppdrag?

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev