onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Helheter och grundjobb måste sättas före tillfälliga satsningar

Publicerad: 13 juni 2017, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns en hel del lektyr att djupdyka i nu vad gäller rapporter och utredningar om hur sjukvården kan utvecklas framöver. Det som tilltalar mest är ett återkommande tema – behovet av att göra upp med tillfälliga satsningar, projekt, spår och snäva utblickspunkter. Det är helheter och grundjobb som behövs för att komma framåt.

Vårdanalys utvärdering av satsningen på nationella kvalitetsregister har ett i sammanhanget passande namn: Lapptäcke med otillräcklig täckning. Det som Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med staten pumpat in mer än en och en halv miljard i, är också det som utländska besökare ofta är mest imponerade av. Vissa kvalitetsregister kan man också med rätta vara imponerad över men, som Vårdanalys granskning visar: Som grupp har de nationella kvalitetsregistren blivit bättre tack vare satsningen, men registren drar åt olika håll och har många egna prioriteringar. Målet var att följa upp och utvärdera hur bra sjukvården lyckas, men många register träskar fortfarande runt i manuell inrapportering av data och kan inte leverera tillbaka tillräcklig nytta till de enheter som behöver det för förbättringsarbete. Vårdanalys efterlyser med rätta en nationell helhetslösning.

Även i den färska utredningen om kunskaps­styrning känns mönstret igen. Sofia Wallström, general­direktör på TLV, levererar ett antal obekväma sanningar om hur jakten på den jäm­lika vården omöjliggörs av den modell för kunskapsstyrning som hittills fått råda. På debattplats hos Svenska Dagbladet ifrågasätter hon, i barskaste myndighetsprosa, om det ens går att tala om en modell – så fragmenterat är det som myndigheterna värker fram. Hon skriver: ”Begrepp och definitioner används på olika sätt i olika sammanhang. Inte sällan är råd och rekommendationer överlappande och ibland till och med direkt motsägelsefulla.”

När man kommit så långt kunde det vara på sin plats att få bli lite trött. Inte ska vi väl behöva börja om från noll? Nej, men det som görs måste hänga ihop i begripliga helheter. Alla som råder över sjukvården behöver ta helikoptern upp och få en ny bild av vad som behövs och, kanske ännu viktigare, hur man når fram och ut till vårdgolvet med all den klokskap som faktiskt produceras av experter och förbättrare. Helheter!

Toppen
Att debatten om den planerade försäljningen av Karolinska för byggandet av 3 000 lägenheter och 150 000 kvadratmeter lokaler har fått fart. Enligt kritiker innebär planerna att cirka 900 vårdplatser måste stängas.

Botten
Att det trots allt snack om digitalisering satsas så lite på it. Enligt den så kallade Slit-rapporten som sedan 2003 ges ut av landstingens it-chefer och it-strateger, så ligger den andel av budgeten som landstingen faktiskt satsar på it fortfarande under 3 procent.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev