lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hög tid att göra den osynliga delen av vårdkedjan synlig

Publicerad: 19 februari 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En osynlig grupp trotjänares hårda arbete lyfts nu allt oftare fram i ljuset. Det handlar om dem som ger vård i kommunal regi, och som flera bedömare tror kommer att få en viktig roll i transformationen av svensk hälso- och sjukvård. Som framgår av forskning som Dagens Medicin rapporterar om denna vecka är det dock fortfarande i mångt och mycket ett arbete i det dolda.

Under två års tid har 18 sjuksköterskor, varav sex specialistsjuksköterskor, skuggats medan de utfört sitt arbete i olika socioekonomiska områden i två mellanstora svenska kommuner. Dokumentation i text och bild har nu analyserats och en slutsats är att varken samhället eller för den delen resten av hälso- och sjukvården förstår hur mycket avancerad sjukvård som bedrivs i hemmen. Den ser också olika ut, beroende på hur utsatt området är som patienten bor i, berättar den som skuggat sjuksköterskor i forskningsprojektet – distriktssköterskan Elzana Odzakovic. För reporter Annika Carpman berättar hon att sjuksköterskorna där ”ser till patientsäkerheten och hjälper till med de vardagliga uppgifterna, som till exempel att byta lakan eller att hjälpa till med duschning. I ’finare’ områden behövs inte det”.

På Vårdarenan som Dagens Medicin arrangerar den 17–18 mars har just kommunal sjukvård ett eget spår. Utöver diskussion om hur en bättre, nära vård ska förverkligas kommer det där att handla om att flytta fokus från sjukdom till hälsa, hur digitaliserade lägenheter för äldre kan bygga trygghet och hur man nått framgångar kring svårläkta sår genom multidisciplinär samverkan mellan kommun och region.

Just samordning över huvudmannagränserna är förstås central för att vård i hemmet ska bli riktigt bra. På pappret så lätt, men i praktiken så svårt. Och kanske extra svårt om den ena änden av kedjan är så osynlig som nu tycks vara fallet.

Nyligen rapporterade Dagens Medicins systertitel Kommunal Hälsa om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ställt frågor till ms-patienter om hur de tycker att samordningen mellan kommun och region fungerar. 39 procent av kvinnorna  svarade ”nej, inte alls”, medan motsvarande andel för männen bara var 20 procent. Vad skillnaden beror på vet man inte. Dags att göra det osynliga synligt.

Toppen

Att cervixcancer kan elimineras även i de länder som är värst drabbade, enligt forskare knutna till världshälsoorganisationen WHO. Detta genom att använda vaccinationsprogram och screening.

Botten

Att hudcancerappar sällan har rätt och dessutom är dåligt utvärderade, enligt en studie i British Medical Journal, där brittiska forskare granskat evidensen.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev