lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Högskolorna kan inte leverera om de inte vet var behoven finns

Publicerad: 6 november 2018, 12:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De olika förpackningarna med material som ska användas är utbredda på ett tygstycke hängt över en tvättmaskin. Det ser rent och prydligt ut på bilden. I verkligheten vet bara sjuksköterskan som var hemma hos patienten den dagen hur arbetsmiljön såg ut.

Det är en ynnest att få träffa och diskutera med legitimerad vårdpersonal i alla delar av sjukvårdskedjan. Denna vecka startade med en fullsatt kammare av personer (gissa om de var män eller kvinnor!) som ville fördjupa sig i villkor och fortbildning för sjuksköterskor som arbetar i hemsjukvården. Bilden jag nämnde visades av forskaren Ingrid Hellström vid Linköpings universitet, som i en studie låtit skugga kommunala sjuksköterskor som arbetar i andras hem. Studien är inte klar, men de 300 A4-sidor dokumentation som finns hittills tecknar bilden av en mycket krävande arbetssituation, ofta utan nödvändigt arbetsmaterial, struktur, delegeringar. Och ensamt, väldigt ensamt.

Det var ingen nyhet för kvinnorna som lyssnade (ja, det var nästan bara kvinnliga sjuksköterskor i publiken). Detta är deras vardag. Och det är dit som hälso- och sjukvården riktar sina blickar när man talar om god och nära vård. Men vem ska jobba där? När generationer av lojala, engagerade medarbetare går i pension och byts mot nya generationer som vill veta vad de själva får ut av jobbet. Om vi ska döma av det vi vet i dag: Hög lön? Nej. Status? Nej. Fortbildning? Nej. Djup känsla av mening? Ja.

Frågan är om det räcker. Jag tror inte det. Det som oroar mest är kanske det som utredaren Kenth Nauclér, som precis lämnat sina förslag om specialistsjuksköterskeutbildning till regeringen, beskriver om vård­givarnas totala oförmåga att blicka in i framtiden och förutspå vilka kompetenser som kommer att behövas. Utan behovsanalys kan högskolorna inte leverera rätt kompetens ut på arbetsmarknaden. Om arbetsgivare fastnar i en brandsläckningsfas av nuvarande problem är de än sämre rustade att hantera framtidens.

I andra änden av vårdkedjan, inne på akutsjukhusen, har andra kvinnor med samma utbildning börjat säga nej tack så att det känns. I en kartläggning i Dagens Medicin denna vecka slås fast att 2 600 vårdplatser som skulle vara disponibla har hållits stängda i höst. Den vanligaste orsaken är sjuksköterskebrist.

Toppen
Att landsting som Blekinge tar saken i egna händer och höjer skatten i stället för att vänta på möjliga statsbidrag som kanske aldrig kommer. Det lär ta emot för de allianspartier som nu styr i minoritet att genomföra en 60 öres höjning, men det handlar om att ta ansvar.

Botten
Att den medlemsägda vårdcentralen Voon i Sollefteå gick i konkurs och omedelbart övergav sina patienter. Tidningen Ångermanland rapporterar att konkursförvaltaren tvingades öppna vårdcentralen igen så att inte patienterna står utan vårdgivare.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev