Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Hur hade du hanterat de där sista upptinade slattarna?

Låt oss inte vara så snabba att kalla varenda dos som givits till någon som borde väntat för korruption, skriver chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 9 februari 2021, 15:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm, chefredaktör på Dagens Medicin

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

Det har på sistone använts en hel del brösttoner när det har kommit till den pågående vaccineringen av covid-19. Fiffel, korruption och usel moral är några av de ord som använts. Det har handlat om att vaccindoser har gått till personer som inte varit prioriterade. Om chefers anhöriga som fått doser långt innan de borde.

Låt mig slå fast det på en gång: Köregler ska följas och principer för turordning vara transparenta – oavsett vad man tycker om principerna. Släktband, chefstitlar och gentjänster ska aldrig bana väg. 

Och det finns säkert en del fall där missbruk och usel moral tyvärr är helt relevanta ord. Men Eskilstuna kommuns nu avslutade utredning av fyra äldreomsorgschefers vaccination av anhöriga under nyårshelgen visar att det sällan är svart eller vitt.

Chefernas agerande har skadat medborgarnas förtroende och de har inte följt riktlinjer, konstaterar kommunen. Men: de hade fått veta av regionens vaccinationsteam att det var ont om tid och att inga doser fick förfaras. Och de hade försökt att ge restdoserna till medarbetare på plats, ledig personal, nattpersonal och annan vårdpersonal i husen.

Först därefter gick totalt sex överblivna doser till anhöriga. Det beslutet var fortfarande fel, konstaterar deras egen förvaltningschef. Men även om cheferna inte uttömt alla möjligheter hade de gjort stora ansträngningar att ge doserna till rätt personer.

Korruption och usel moral? Nja. En hemsmusslad låda andningsskydd när sjukhusförråden står tomma och en vaccindos som går till fel person när dosen riskerar att förspillas är inte samma sak.

Det har säkert gått mer eller mindre snett till i många fall. Men Eskils­tunas exempel visar inte minst hur viktigt det är med rutiner som inte ger utrymme för dåliga beslut. Beslut som skadar förtroendet.

Den lösning som Filipstads kommun infört har nu förhoppningsvis fått efterföljare. Där kan 70-plussare anmäla sig till en stand by-lista. När restdoser uppstår kontaktas de och ska då ”omgående” dyka upp.

Låt oss inte vara så snabba att kalla varenda dos som har givits till någon som borde ha väntat för missbruk och korruption. Då handlar det kanske nästa gång i stället om vaccindoser som kasserats helt i onödan. 

Hur hade du hanterat de där sista, upptinade slattarna en sen fredag eftermiddag utan prioriterade armar inom räckhåll?

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev