Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hur kan svensk vård plocka russinen ur den norska kakan?

Publicerad: 8 maj 2018, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det faller sig naturligt när man har bekymmer att leta efter dem som på andra håll tycks ha löst samma problem. Sjukvårdsdebattörer, som jag själv, älskar att djupdyka i internationella jämförelser. Vi försöker att förstå. Vrida och vända på faktorerna för att hitta nya svar och idéer. Hur väl tar vården emot i andra länder? Hur många besök hinner varje läkare med? Hur många specialistsjuksköterskor utbildas? Hur många vårdplatser finns på sjukhusen?

Ofta är siffrorna svåra att tolka eftersom vi kan för lite om hur de utländska systemen funkar i vardagen. Många läkarbesök kan betyda att ett system värnar läkarens medicinska kompetens och hittar sätt att fördela den exakt där den gör nytta för patienten. Eller att besöksräkningen tickar igång för vaccinationer, förnyade recept eller annat som vi i Sverige tycker att man inte ska använda ett läkarbesök till.

Men det finns mycket att lära av att blicka utåt. Om man håller ögon och öron öppna och försöker ta in hela bilden. Denna vecka har Dagens Medicin undersökt det ofta hyllade norska fastläkarsystemet. Vårt grannland i väst har under snart två decennier lyckats erbjuda patienterna en trygg och tillgänglig första linjens vård. Men allt är inte en dans på rosor. Modellen bygger på läkare som gillar att driva eget företag och som gillar att jobba mycket. I snitt jobbar norska fast­läkare 56 timmar i veckan, enligt en ny undersökning från norska Helso­direktoratet. Detta trots ett listningstak på 1 500 patienter.

Bakom siffrorna finns mycket intressant att diskutera. Den norska rollen tycks bygga på en syn på jobb och fritid som yngre läkargenerationer väljer bort. I Norge har också upp­draget på läkarna i primärvården blivit större genom att uppföljningar av bland annat cancerpatienter flyttats dit från sjukhusen. Summa summarum – enligt norska allmänläkarförbundet är det snart bara i Oslo som man inte har rekryteringsproblem. Färre söker, och de som gör har inte nödvändigtvis rätt kvalifikationer.

Det är lätt att förstå varför Läkarförbundets Heidi Stensmyren vill plocka russinen ur den norska kakan, men svårare att se hur det skulle gå till. Vad som däremot är oomtvistat, är att den svenska primär­vården behöver ett rejält omtag: Ett definierat uppdrag som befolkning, vård­givare och politiker är överens om, och resurserna för att utföra det.

Toppen
Att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget för ME/CFS så att vården ska få bättre stöd att hjälpa patienterna. Vården vet för lite om vad som orsakar de svåra symtom och inverkan på livskvalitet vissa patienter lider av.

Botten
Sommaren närmar sig och med den erbjudanden till anställda om att mot betalning skjuta på sin semester. Om sådana lösningar är ett valfritt undantag i en i övrigt frisk arbetsmiljö må det vara hänt. Men vilka sjuksköterskor i dag behöver inte sin lagstadgade semester?

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev