Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hur ska man tolka att ett regionägt bolag försäkrar sin personal privat?

Publicerad: 20 november 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vilket ansvar har regionerna att upprätthålla tilliten till den offentligt finansierade vården?

Förra veckan rapporterade Dagens Medicin om att regionägda Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, ska upphandla privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Bolaget har i uppgift att utreda och ersätta patienter för vårdskador i regiondriven vård. Nu vill man erbjuda sin egen personal en privat sjukvårdsförsäkring och ger flera anledningar: Man konkurrerar om personal och vill ses som en attraktiv arbetsgivare. Man vill snabbt ha sin personal tillbaka i arbete efter sjukdom. Och bolagen man köper sådana tjänster av garanterar att offentlig sjukvård inte trängs undan.

Ändå är det svårt att inte ställa sig frågan: Hur ska befolkningen tolka det när ett regionägt bolag vill försäkra sin personal privat? Som dåligt självförtroende? Hur man än vänder och vrider på det är det svårt att ur ena mungipan tala om vård i världsklass, medan man ur den andra försäkrar sig mot att behöva använda den.

Den här veckan har Dagens Medicin djupdykt i utvecklingen för den Nationella läkemedelslistan. Flera inblandade nyckelaktörer uttrycker oro för att tidsschemat för införandet är för tajt och att arbetet ska försvåras av samtidiga byten av journalsystem för vårdgivarna. Men den allra största oron borde ändå ägnas åt möjligheten att denna lista helt enkelt inte blir till tillräckligt mycket nytta. Trots att många smarta människor och grupperingar jobbat med idén under väldigt lång tid.

För tolv år sedan beskrev Dagens Medicin i en artikel en pilotstudie där läkare fått testa den så kallade läkemedelsförteckningen. Krånglig inloggning gjorde att den användes sparsamt men systemet kunde avslöja missbruk och onödiga läkemedel, rapporterade vi då.

Nu ser den nationella läkemedelslistan (som ska gå att ansluta till i sommar) ut att få sådana begränsningar att själva syftet naggas i kanten. Om listan inte kan ge snabb digital överblick över patientens alla läkemedel, var då allt slit värt det? I bästa fall kan arbetet ha givit ett intensifierat samtal om hur man idag för bok över läkemedel i olika system och landsändar och kanske hur dessa arbetssätt över tid bör förändras. Låt oss hoppas på att även långsam och liten utveckling kan ge lärdomar värda nedlagd tid.

Toppen

Att musikaliska förebilder som Max Martin, Anne Sofie von Otter och flera andra tar till orda för att kräva större användning av musikterapi som, enligt dem, är en underutnyttjad samhällsresurs i svensk hälso- och sjukvård.

Botten

Att det inte alltid är patientens bästa som styr utformningen av standardiserade vårdplaner, enligt ny forskning om patienter inom psykiatrisk tvångsvård som ska föras ut i öppen psykiatrisk tvångsvård. Risk att rättssäkerheten sätts ur spel.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev