Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hur ska vi skapa ett klimat där alla vill vara med och diskutera?

Publicerad: 13 oktober 2015, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Debatt och diskussion är nödvändig för att sjukvården ska hitta svar på de svåraste frågorna. På Dagens Medicin försöker vi bidra till detta på flera sätt. Vi erbjuder läsare att skriva debattartiklar i vår papperstidning och på sajten, efter urval av vår debattredaktör. Vi anstränger oss i vårt journalistiska arbete att hitta flera olika röster att intervjua i samma ämne.

Att ha en aktiv och kunnig publik är viktigt för vilket mediehus som helst, men lite extra viktigt för bransch­bevakare. Vi behöver era tips och era tankar, vi vill förstå hur ni tänker och vad ni värderar. Hittills har kommentarssektionen under våra nyhetsartiklar ofta fungerat som ett sådant fält – där läsare kan bidra till nödvändig och konstruktiv debatt i sjukvårdsfrågor och vi som arbetar på Dagens Medicin kan få fördjupad inblick i vad som är viktigt för er.

Att diskutera i text är inte som att diskutera i verkliga livet. När vi möts öga mot öga kan ett leende, ett tonfall eller en tillagd gest ta udden av ett hårt ord och få det att landa hos mottagaren på rätt sätt. I text är det svårare. Det är knixigt att få ironi eller annan humor att gå fram. Kritik kan framstå som oförsonlig, tonen vass och snipig.

Många av våra läsare anstränger sig för att förklara sin ståndpunkt på ett pedagogiskt sätt och möter andra kommentatorer med generositet och nyfikenhet. Andra har ett tydligt underifrån-perspektiv och vill slå mot makten, ibland driva med den, ofta ifrågasätta. En fri och öppen debatt tål sådant. Både humor och skarp kritik kan vara förlösande i en diskussion, när det väcker nya debattörers lust att delta, får oss att vässa våra argument och ge oss in.

Men vad händer om tonen blir så hård att kloka personer inte vill, vågar eller orkar ge sig in i diskussionen? Den tanken oroar mig. Om vi medverkar till att skapa en miljö där bara vissa trivs, då gör vi inte vårt jobb ordentligt.

Jag har på senare tid sett exempel i den riktningen. Något behöver förändras, frågan är: Vad? Ska vi moderera ännu mer aktivt? Slopa möjligheten att kunna kommentera anonymt? Använda kommentarsfältet under bara vissa sorters artiklar? Jag är intresserad av vad du som läsare tycker. Mejla mig gärna!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev