Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

I en kris är granskning, skildring och utredning helt nödvändig

Publicerad: 10 juni 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De senaste månaderna har varit konstigare än vad många av oss upplevt någonsin i våra yrkesliv. För vissa en period av extrem ansträngning, ibland kanske till och med en berusande spänning. För andra omskolning, paus från det vanliga, introduktion till nya uppgifter och möten med det orimliga. Att inte veta om skyddsutrustningen finns för nästa pass, varför sjukdomen får sånt fäste hos vissa men inte andra, att inte kunna låta anhöriga komma in och trösta eller ta farväl. Och för de som inte behövt tjänstgöra i krisens kärna, ändå den isande vetskapen om storleken på vårdskulden som ska tas igen.

För oss som till vardags bevakar hälso- och sjukvården har pandemin också inneburit ett fokus på ”vårt” område från stora, skickliga och resursstarka redaktioner. I en kris av det slag vi genomlever nu är granskning, skildring, ifrågasättande och noggrann utredning helt nödvändig. Många journalistkollegor på olika redaktioner har gjort starka och folkbildande insatser. Inte bara om covid-19 men om hur svensk hälso- och sjukvård faktiskt fungerar, var besluten fattas, hur det går till när någon dör. Även medier har gjort sig förtjänta av kritik: Övertolkat, underresearchat, missförstått. Det kommer att finnas tid att dra lärdom för oss alla.

På Dagens Medicin har vi valt att fokusera på det som är vår kärna, det vill säga att beskriva och granska det som påverkar vårdens beslutsfattare på alla nivåer. Och på nolltid har utveckling behövt ske. Digitala verktyg har blivit vardag, broar av samverkan mellan regioner och kommuner har byggts nästan i luften. På så gott som varje sida i den här tidningen kan du läsa om hur såna som du försökt göra det bästa av en svår situation.

I början av krisen valde vår reporter Sara Heyman att tillfälligt återvända till sjuksköterskeyrket. Hennes personliga reflektioner och fångade ögonblick från vårdgolvet har fyllt ledarsidan i Dagens Medicin mycket bättre än vad någon chefredaktör skulle kunnat de senaste veckorna.

En sak vet jag säkert. När andra redaktioner återgått till vardagen och när vården på nytt blivit ett av många ämnen som konkurrerar om uppmärksamheten, då står Dagens Medicin kvar i vårdmyllan.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev