Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Idén om att patienter ska betala vårdtolk bör hamna i soporna”

Att kräva att patienter själva ska betala för en tolk när sådan behövs i vården är feltänkt, skriver Dagens Medicins chefredaktör apropå Tidöavtalet. (1 kommentar)

Publicerad: 19 oktober 2022, 08:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ännu mer än om pengar handlar det om patientsäkerhet och jämlik vård, saker det annars värnas om i Tidöavtalet

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetIvoRegeringenToppnyheter

Den nya regeringens dryga 60 sidor långa överenskommelse, Tidöavtalet, innehåller en ganska lång rad punkter på sjukvårdens område. Här ryms satsningar på cancervård och primärvård, indragen förskrivningsrätt för läkare som slutat arbeta kliniskt och en utredning om statligt huvudmannaskap.

Men låt oss för ögonblicket släppa det som uttryckligen gäller vården och lyfta en annan punkt, som bland annat Läkarförbundet tar avstånd från. Det handlar om avtalets skrivning om att rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas för personer med uppehållstillstånd och för svenska medborgare. Utgångspunkten är att enskilda själva ska betala för tolktjänster.

Det är självklart viktigt att lära sig språket i ett land som man bor i länge eller permanent och det är mer än rimligt att kräva att inflyttade gör sitt bästa för att klara det. Men att kräva att patienter själva ska betala för en tolk när sådan behövs i vården är feltänkt. Och att tro att just det skulle nämnvärt öka incitamentet att snabba på sin svenska är naivt.

Läs också: Nya sjukvårdsministern vill inte att vården ska behöva anmäla papperslösa 

Tolkar i vården kostar en massa pengar, har Sverigedemokrater och moderater argumenterat. Förvisso sant. Och det finns säkert lägen då tolkarna egentligen är överflödiga. Men saknad eller dålig tolkning kan skapa andra kostnader, som extra prover när anamneser blir ofullständiga, onödigt utdragna vårdbesök och nya besök då problemet inte blir löst första gången.

Och ännu mer än om pengar handlar det om patientsäkerhet och jämlik vård, saker det annars värnas om i avtalet.

En del patienter skulle själva betala för tolk. Andra söka vård först när en allvarlig sjukdom förvärrats. Eller inte alls. En del ha med sig tolkande anhöriga, vilket i sig kan göra tolkningen osäker och vara etiskt problematiskt. Bristande tolkning kan också påverka vårdpersonalens arbetsmiljö – vilken läkare vill ta beslut på ett skakigt underlag? Och vad ska gälla om vårdpersonal, men inte patient, tycker att tolk krävs?

Anna Starbrink (L) argumenterade i sin roll som regionråd i Stockholm, i likhet med flera partikollegor, kraftfullt emot begränsning av rätten till tolk i vården. Som nyinvald i riksdagen har hon deklarerat samma linje. Det är bra.

Men jag tvivlar på att hon kommer att behöva rösta emot partilinjen i den här frågan. En seriös utredning borde rimligen komma fram till att begränsning av tillgång till tolkar i sjukvården är ett förslag som hör hemma i papperskorgen.

Läs också: Vanligt att barn tolkar i vårdmöten 

Toppen

Efter en nedgång under pandemin i förväntad livslängd ökar den igen i Sverige och Västeuropa, rapporterar forskare, enligt TT. Men sett till hela världen är bilden tyvärr inte lika positiv. I bland annat USA, Chile och flera länder i Östeuropa har medellivslängden fortsatt sjunka.

Botten

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, får kritik av JO för att en begäran om förstörande av journalhandling tagit 16 månader att handlägga. Därtill är ärendet långtifrån unikt. En myndighet som utövar tillsyn över andra bör föregå med bättre exempel.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-10-21

Så vitt jag känner till har man som s k papperslös, ett förfärligt epitet för övrigt, fortfarande rätt till vård som ej kan anstå. Om man då i en sådan situation ska betala för tolkhjälp vad händer då??  80% av svenska folket röstade inte på ett parti som vill driva liknande frågor till sin spets. Hoppas läkarförbundet står på sig och trycker på för att ovanstående inte får hända!

Kristina

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev