lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Införandet av nytt kunnande går bevisligen för långsamt

Publicerad: 4 december 2018, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Listan över saker som ska hinnas med före jul är, den här tiden på året, rekordlång och fylld av allt mer desperata förhoppningar. I sjukvårdsdebatten hör vi ofta att utvecklingen går allt för långsamt. På Cancerdagen nyligen lyftes sådana tankar i en panel med patientföreträdare och forskningsfinansiärer; det händer ingenting, samma frågor mal runt utan att bli lösta. Andra, verksamma i samma cancer­universum, menar dock att det hänt ganska mycket, till exempel genom de regionala cancercentrumens framväxt och införandet av standardiserade vårdförlopp.

Vem har rätt? Kanske båda. Med tanke på hur många ömsesidiga beroenden som finns i vårdapparaten är det inte konstigt att utveckling tar tid, även om den förståelsen inte dämpar frustrationen hos den som önskar sig höjt tempo. Att de regionala cancercentrumen nu finns på plats är ett resultat av en nationell cancerstrategi från 2009. Ett knappt decennium senare står vi nu här med en modell som många ser som föregångare till den nya nationella kunskapsstyrning som ska sättas i verket för hela sjukvården. Om ytterligare tio år, har då pdf:erna med noga framtagen kunskap som ingen hinner läsa slutat regna över vårdens medarbetare? En raljant fråga kanske, men implementering av nytt kunnande är central för vårdens utveckling och den implementeringen går bevisligen allt för långsamt.

Men medan Google och andra tech-företag måste skapa egna, hypade modeller för att främja utveckling i sina egna organisationer har vården en helt klockren sådan naturligt inbyggd: forskningen. Och varje gång man får chansen att lyssna till någon som med driv, nyfikenhet och passion berätta om sina forskningsfynd, känner man hur vinden fyller seglen och för sjukvården framåt ännu en liten bit. Det finns hopp.

Jag vill passa på att tacka alla er som hört av er per mejl, telefon och på sociala medier för att bidra till Vårdarenan 2019. Vi har fått så många goda förslag att programmen för Primärvårdens dag, Kommunal sjukvård, Strategidagen och Digital vård hotar att spricka i sömmarna. Själv ser jag mycket fram emot att höra mer om hur man arbetar gemensamt mellan primärvård och socialtjänst i södra Karelen, Finland. Ibland finns mycket att lära på ganska nära håll.

Toppen
Att 14 av de 21 regionerna kommer att styras blocköverskridande under mandatperioden. Med hög kompromissvilja och många ­perspektiv kan sjukvårdspolitiken tackla många av de svåra ­utmaningar som väntar.

Botten
Att 14 av de 21 regionerna kommer att styras blocköverskridande under mandatperioden. Risken finns för mellanmjölkslösningar som undviker de svåraste frågorna och väntar ut tiden till en period med tydligare mandat.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev