Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Ingen vill bli konkret om vad vården inte ska göra framöver

Publicerad: 4 december 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varsel på flera akutsjukhus i Stockholm och planerade neddragningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg väcker starka känslor bland både personal och patienter. Det är lätt att förstå varför. Det ser inte ut som att det finns något att spara på. Behoven är oändliga och prioriteringarna skjuts ut på vårdgolvets yttersta spets, med alltför lite stöd uppifrån.

Ingen, vilket blev tydligt på den tionde nationella prioriteringskonferensen som hölls i Stockholm nyligen, vill bli konkret om vad vården inte ska göra framöver. Omställning, digitalisering och nya arbetssätt ska automatiskt lösa gåtan.

Jag tror i och för sig att just omställning, digitalisering och nya arbetssätt kommer att vara helt nödvändiga för ett framtida hållbart sjukvårdssystem. Som befolkningen litar på och där personal vill jobba. Men det kommer inte att ske av sig självt. Det kommer att krävas tydliga prioriteringar som backas upp av både politiker, tjänstemän och vårdpersonal och som patienterna förstår och accepterar.

När Göran Stiernstedt lämnade in sin närmare 800 sidor långa utredning om effektiv vård 2016 fick den, givet innehållet, förvånansvärt gott mottagande även på sjukhusen. En övergripande idé var ju att resurser behövde omfördelas från den sjukhustunga änden till primärvården för att klara framtidens behov.

Och i den efterföljande diskussionen fanns, som jag uppfattar det, en omfattande solidaritet kring detta. Ja, primärvården behövde, relativt sett, mer resurser och det skulle gynna hela systemet om så fick bli fallet.

När åren nu gått och nästa superutredare, Anna Nergårdh, tagit tankarna vidare och missionerat omställning över hela landet, går vårdapparaten in i en ny fas där idéerna ska bli verklighet. Och då är det naturligtvis betydligt svårare.

För primärvården upplever inte att man varit föremål för någon satsning och har därför svårt att leva upp till kraven på att redan nu hjälpa fler multisjuka, till exempel, genom trygg vård nära hemmet. Och då är det förstås svårt för dem som jobbar på sjukhus att se vilka kollegor som inte behövs, eftersom patienterna fortsätter att komma och de inte alla kan avfärdas med standardsvar om sökande på fel vårdnivå.

Nu behövs solidariteten för vårdens omställning som mest. Finns den?

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev