Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Inspirerande inblickar i arbetet med att förbättra svensk vård

Publicerad: 6 Mars 2018, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett av de roligaste uppdrag jag har i rollen som chefredaktör är att läsa och inspireras av de förslag som nomineras till Dagens Medicins pris Guldskalpellen. Särskilt i tider då sjukvården har det motigt blir genomgången av dessa luntor, med förslag från norr till söder, en imponerande påminnelse om det angelägna arbete som utförs för att förbättra sjukvården. Nu är nomineringen öppen för året – missa inte att skicka in ditt förslag! I år utser vi förutom Årets förnyare också Årets banbrytare, till en idé eller ett initiativ som vinner ny mark men som kanske inte hunnit komma lika långt som årets förnyare i att implementera och utvärdera.

Dagens Medicins egen förnyelse i år har börjat med att i vår rankning av de svenska akutsjukhusen göra en särskild djupdykning i frågan om tillgänglighet. Utöver det har vi, precis som vanligt, lagt till ett antal indikatorer där vi hittat ny data som vi tycker håller måttet. Vi har redan fått förslag från er läsare om vad vi skulle kunna inkludera nästa år, men vi vill ha ännu fler. Det vi söker är mått med bred täckning på sjukhusnivå som täcker in behandlingar av folksjukdomar. Eller annat som är av vikt för patienter vid ett sjukhus med dygnet runt-öppen akutmottagning. Hellre ett förslag för mycket än för lite!

Dagens Medicin har också i starten av året tagit steg för att göra hela vårt utbud av journalistik tillgängligt digitalt. Det är ett led i vårt arbete att vara ännu mer till nytta för våra läsare. Denna vecka innebär det att ni som prenumererar kan läsa om en rad olika ämnen: Att besked om malignt melanom, den cancertyp som ökar mest i landet, ofta ges patienter på telefon i stället för öga mot öga. Fördjupningen i detta ämne är en del av vårt temanummer om huden.
Ni kan också läsa om hyrläkarkostnader och varför Konkurrensverket menar att det faktiskt kan vara ekonomiskt fördelaktigt att betala ett högre pris för hyrläkartjänster.

Missa inte heller intervjun med veteranutredaren Göran Stiernstedt som ska djupdyka i just hyr­läkar­frågan. Vi har också tagit ett grepp om rehabkoordinatorer som med statliga medel förs in i primärvården för att bidra till kortare sjuk­skrivnings­tider. God läsning!

Toppen
Att regeringen ger Socialstyrelsen och utredaren Göran Stiernstedt i uppdrag att se över vilken vård som är lämplig att erbjuda över nätet och hur nättjänsterna påverkar principen vård efter behov. Viktigt och efterlängtat att få bättre underlag i debatten.

Botten
Att flera landsting fått gå upp i stabsläge i veckan på grund av störningar i telefonin. Av detta och många andra skäl finns anledning att ställa sig frågan varför ifrågasättandet av ny teknik är så mycket större än den sjukvården redan har och är beroende av.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev