Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Inte rimligt att vården ska tappa riktning vart fjärde år

Publicerad: 19 februari 2015, 07:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det har ett pris. Att förändra spelreglerna för en hel bransch, eller säga att man vill göra det och sedan vänta med att bli specifik, det har ett pris. Snart har sex månader gått sedan regeringen och Vänsterpartiet kom överens om att vinsterna i välfärden skulle stoppas, och att en utredning skulle ge svar på hur det skulle gå till.

Det var inga små frågor som skulle avhandlas i utredningen: Själva syftet med verksamheten skulle göras tydligt i en paragraf som slog fast att syftet inte kunde vara att dela ut vinst till ägarna. Blir det någon vinst i driften av en vårdcentral eller ett sjukhus ska de pengarna – som huvudregel – skickas tillbaka in i verksamheten. Utredningen skulle ta fram underlag för att andra bolagsformer används i välfärden, till exempel svb-bolag, alltså aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning.

Detta och mycket mer var tanken med utredningen som skulle dras igång i januari och vara klar i mars 2016. Nu är det februari och direktiven till utredningen lyser fortfarande med sin frånvaro. I veckans tidning finns att läsa om konsekvenserna. Verksamheter som inte får lån för att investera i nya vårdcentraler, eller inte törs använda egna pengar för att expandera. De stora jättarna sitter säkert och har finansiellt tålamod. Men för de små entreprenörerna blir det mer kännbart att behöva trycka på pausknappen. I förlängningen riskerar vi att få en marknad bestående av kolossföretag, inte helt olika landstingen själva, och därmed tappa uppfinningsrikedom och engagemang hos den som vill driva utvecklingen på sin egen lilla enhet.

Det vore synd, särskilt med tanke på att det enkelt skulle kunna undvikas. Snabba besked om utredningens direktiv, och tydlighet kring vilka som specifikt gäller sjukvården skulle stilla mycket av den oro som just nu präglar branschen. Det går inte att dra all välfärd över en kam. Skolan, till exempel, där vi har skolplikt och som är en så viktig fostrare av kommande generationer behöver sannolikt ha en annan uppsättning regler än den svenska primärvården. Och reglerna måste bli långsiktiga och grunda sig på en bred överenskommelse över blockgränserna. Det är inte rimligt att sjukvården ska tappa tid, kraft och riktning vart fjärde år på det sätt som nu sker.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev