lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Ivos tillsyn visar vikten av en utomståendes blick”

Publicerad: 12 december 2022, 10:44

Foto: Gabriel Liljevall

Det har levererats en hel del högljudda smällar i sjukvården den senaste tiden. Det är resultatet av den tillsyn av alla regioners sjukvård som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inledde i januari.

Ämnen i artikeln:

IvoIvos nationella tillsyn av sjukhusvården Region SkåneSkånes universitetssjukhusUniversitetssjukhuset ÖrebroAkademiska sjukhuset

LB


Tillsynen har haft särskilt fokus på akutsjukvård efter tidigare uppmärksammade brister.

Som regel finns detaljer att slipa på även i välfungerande verksamheter. Och denna gång har nog granskade sjukhus varit beredda på ganska omfattande kritik från tillsynsmyndigheten.

Så har det också blivit. I de beslut som hittills är färdiga, och som vi i flera fall har skrivit om, lyfts bland annat problem som att rödtriagerade patienter får vänta för länge, liksom över-beläggningar, personalbrist och hotad patientsäkerhet.

Enskilda beslut innehåller förelägganden, andra inte. Och besluten som sådana innehåller knappast några större överraskningar när det gäller problembilden för dem som befinner sig i eller nära verksamheterna.

Ändå finns det en klar poäng i att granskningen görs så brett, förutsatt att den leder till sammanfattande slutsatser som kan bidra till förbättringar. Dessutom är även skillnader när det gäller problem eller dess omfattning värda att lyfta och genom tillsynen noteras också försök till lösningar – försök andra kanske kan lära av.

Hos vårdprofessionen finns ibland frustration och irritation över att granskas av granskare en bra bit från klinikgolv och vårdcentraler. Kompetensen och förståelsen hos Ivos granskare ifrågasätts ibland.

Tillsynen vid bland annat Skånes universitetssjukhus visar dock vikten av en utomståendes öga. Där ger en del personal uttryck för att det inte är någon idé att skriva avvikelserapporter eftersom vårdplatsbrist blivit ett normaltillstånd. Känslan är förståelig, men dagens allvarliga läge får inte bli det nya normala.

Kanske finns det rent av insikter Ivo kan få om hur man kan underlätta på marginalen för vården?

Jag hoppas att granskningen identifierar systemfel som återkommer och leder till nationella insatser och konstruktiv dialog. Den rundgång i rättsväsendet som Ivos beslut om Akademiska sjukhuset lett till gagnar varken patientsäkerhet, arbetsmiljö eller Ivo.

Det blir fler smällar från Ivo innan året är slut. Vi fortsätter att rapportera om tillsynen här på sajten medan papperstidningen tar en paus.

Läs all vår bevakning om Ivo-tillsynen här.

Toppen

Nytt fokus på forskningsfronten

Under pandemin tog snabbt framtagna och ofta sämre granskade rön om covid-19 länge stor plats i vetenskapliga tidskrifter. Det är lite befriande och viktigt att annan forskning nu åter får det fokus den förtjänar – vilket speglas på vår lista över årets viktigaste rön. 

Botten

Felaktig cancerdiagnos

Missen i Region Skåne där en kvinna fått ett felaktigt besked om obotlig cancer och helt i onödan vårdats med palliativ vård i åtta månader är mycket allvarlig. Att kvinnan i slutänden kan glädja sig åt att vara ”frisk” från cancer är den ljusa sidan av historien.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev