Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Jag ser fram emot kontakten med alla er läsare i sjukvården

Publicerad: 2 september 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det fanns en period i våras när det var nästan omöjligt att prata om något annat än covid-19. Alla samtal gled automatiskt över dit. Det var inte minst tydligt när vi på Dagens Medicin sökte er i andra frågor. Ganska snart handlade också nästan alla våra frågor om ”det där viruset”. Några få dagar i mars var det nästan svårt att ens tänka på något annat.

Jag har, med några få års uppehåll, bevakat svensk hälso- och sjukvård sedan 1998. Nya myndigheter har skapats, behandlingar och regelverk förändrats. Ett halvt dussin socialministrar har kommit och lika många gått. En lång rad utredningar har fått mer eller mindre stort genomslag.

Men ingenting har förändrat sjukvården så snabbt och genomgripande som den pågående pandemin. Förhoppningsvis slipper vi en kraftfull andra våg och sjukvården kan börja beta av alla konsekvenser – samtidigt som den måste vara förberedd för en ny kraftig ökning av fall.

Vi fördjupar oss lite extra i en av pandemins följder i det här numret – hur kurser för läkare och sjuksköterskor under specialistutbildning har ställts in eller förändrats. För ST-läkare i inte minst opererande specialiteter har vägen till specialistkompetens blivit krångligare och ofta sannolikt längre. I Västra Götalandsregionen har det pusslats och trixats för att operationssjuksköterskor ska bli klara i tid.

Dagens Medicin fortsätter naturligtvis att bevaka covid-19 och dess påverkan på svensk sjukvård. Men det är lite befriande med de många spännande resultat som har kommit från den europeiska kardiologikongressen ESC de senaste dagarna. Det är nyheter fria från corona, många med löften om bättre behandling för stora patientgrupper. Läs rapporteringen därifrån.

I veckans tidning kliver jag in som chefredaktör på Dagens Medicin.

Det ska bli roligt, spännande och utmanande att fortsätta att utveckla vår bevakning av sjukvård, klinisk forskning och alla beslut som påverkar vardagen på vårdgolvet. Besök på just vårdgolvet har vi på redaktionen längtat lite extra efter de här månaderna.

Har du nyhetstips, eller tankar om vad vi borde granska och grotta ned oss i? Eller arbetar du på ett nytt sätt som andra kan ha nytta av?

Hör av dig! Jag ser fram emot kontakten med er läsare och en höst där allt inte behöver kretsa kring corona.

---

Toppen

Vaccin inom räckhåll?

Forskares förhoppningar om att snabbt få fram ett vaccin mot
sars-cov-2 lät nästan orimligt optimistiska i våras. Fortfarande är vi inte där, men att stora kliniska studier nu pågår ger hopp om att ett användbart vaccin ändå inte är så långt bort.

Botten

Bristen på återhämtning

Semesterveckorna blev färre än vanligt för många som slet hårt under våren. Sjukvårdens personalansvariga och chefer som kanske själva jobbat mer än vanligt måste vara extra observanta på tecken på utmattad personal i höst. Arbetsmiljön blir en viktig fråga.

LISA BLOHM

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev