lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Juridiken ska skydda vår integritet – men till vilket pris?

Publicerad: 17 maj 2016, 21:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Så mitt största problem det är den där oron, oron: Sover han nu? Andas han nu?

Vissa forskningsstudier biter sig fast lång tid i minnet. Det är oftast inte de största eller de med mest överraskande resultat. Snarare de som letar sig in under ytan och berättar historier. En sådan studie, för mig, är en liten intervjustudie från Sahlgrenska akademin om äldre kvinnor som vårdar sina män i hemmet efter en stroke. Deras arbete tas ofta för givet av vården, de får för lite information om vilken sorts omvårdnad som väntar, hemtjänst har de sällan. Kvinnorna bär ansvaret för sina mäns vardag, och de vill göra det, men det är tungt.

Efter en stroke är det vanligt att vara trött, ha svårt att koncentrera sig och att vara mer irriterad än vanligt. Ofta kan man inte kommunicera som förut, och för den som står närmst riskerar känslan av gemenskap att gå förlorad. Kvinnorna i studien vittnar om känslor av främlingskap, av att leva med en helt annan man än tidigare.

Stekpanna, ja, då får man bruksanvisning, men det får man inte om man får hem en gubbe ifrån sjukhuset.

Det är dessa kvinnor som dyker upp i huvudet när jag först hör om ett förslag från tre kardiologer, närmare beskrivet i veckans nummer av Dagens Medicin, för att potentiellt förhindra tusentals strokefall varje år. Det skulle göras genom att samköra patientregistret och läkemedelsregistret för att spåra upp de patienter med kända förmaksflimmer som inte har förskrivits blodförtunnande behandling. Sen skulle landstingen få listor med patienter i riskzonen att gå igenom för att ta ställning till om patienten ska ha sådana läkemedel.

Men enligt dagens lagstiftning är detta sätt att hitta potentiellt felbehandlade patienter inte tillåtet av integritetsskäl. Juridiken ska skydda oss, men hur långt? Det behövs en större och mer intensiv debatt om hur integritet ska tolkas i modern sjukvård och jag hoppas att den kommer. Under tiden tänker jag på kvinnornas ord i forskaren Gunilla Gosman Hedströms studie.

Jag tar fram de räkningar som ska betalas och så skriver han in det. Det klarar han, fast jag går igenom innan, för det har blivit något fel någon gång och så, så jag kollar det efteråt, ofta i smyg, och det har ju med hans stolthet att göra, den vill jag inte knäcka.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev