Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kommer denna jätte­process att överleva valet och vardagen?

Publicerad: 5 juni 2018, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


544 sidor om framtidens primärvård har landat och kanske kan dessa sidor ta en sommar att hinna smälta.

Snarare än att dissekera varje enskilt förslag funderar jag kring utredningens avsikt. Vad försöker man åstadkomma på kort och lång sikt? Jag har tidigare diskuterat frågan om hur megaprojekt, som till exempel Nya Karolinska, genomförs och varför det blir som det blir. För i alla projekt med stora förändringsambitioner uppstår en konflikt mellan fart och förankring. För nybyggen behövs en engagerad och drivande klick av inflytelserika personer för att skapa nödvändig framåt­rörelse. Det finns alltid krafter för att behålla det som har varit, därför behöver nybyggare ibland att få vara ifred från de gamla strukturerna och tankemönstren.

Men när det skapas speciella programkontor eller grupper för redan frälsta, riskerar bristen på förankring hos den stora massan att så småningom stjälpa hela projektet. Man kan ha missat viktiga perspektiv, eller lägger fram förslag som brister i legitimitet.

Av denna anledning, och många andra, har det varit intressant att följa Anna Nergårdhs utredning och den uttalade viljan att få till stånd en gemensam bild av att primärvården måste förändras i grunden. Land och rike runt har hon rest för att hos små och stora grupper banka in budskapet.

När jag läser är det mitt tydligaste intryck. Att utredningen genom att metodiskt och pedagogiskt förklara varför primärvården är central för ”god och nära vård”, vill göra det omöjligt eller åtminstone extremt pinsamt för de landsting som inte stiger på förändringståget.

Det finns också väl avvägda godbitar för många av de centrala grupper vars högljudda eller tysta god­kännande behövs för att komma vidare. Politiker som vill driva tillgänglighet? Utredningen förordar primärvård som håller öppet mellan 7–22. Allmän­medicinare som vill ha fler kollegor och rimlig arbetsmiljö? Löfte om att nån (annan) ska kolla på listningstak och statligt glidmedel i form av 1 250 nya ST-tjänster mellan åren 2019-2027.

Frågan är nu hur denna jätte­process kan hålla farten uppe, genom ett val med oklar utgång, och genom en vardag i primärvården där många redan tappat hoppet. Det och frågan om vad detta kommer att kosta blir spännande att följa.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev