Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Kooperativ primärvård i Alaska har fokus på relationer

Publicerad: 27 februari 2019, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ordet nuka har för ursprungsbefolkningen i Alaska betydelsen något stort och tungt med koppling till familj och vänskapsband. Det system för nära vård som sedan snart två decennier bedrivs i Alaska, och fått imponerade lovord vid besök från bland andra svenska vårdmakthavare, heter Nuka health care system.

Det bedrivs som en form av kooperation där befolkningen äger vården som de får vård i. Bakom idén ligger något ännu större – tron på att primärvård kan bygga god hälsa hos en befolkning.

Läkaren Donna Galbreath, själv uppvuxen i ett litet samhälle med 50 invånare ur ursprungsbefolkningen i Alaska, får ett varmt mottagande vid konferenser när hon berättar om de vinster som hämtats hem genom att systematiskt angripa ohälsa med nya arbetssätt. Om sin första tid i allmänmedicinen, före Nuka, säger hon:

– Det kändes som att jag bedrev ”plåstermedicin”.

När någon kom in med högt blodtryck så fixade hon det. Diabetes, hon fixade det. Hon satte plåster på åkommorna som kom in. Inget fel i det, det var ju därför patienterna var där.

Men med ett strukturerat teambaserat system för att ta sig an ohälsan i dess många former, och helst innan den blir allvarlig, kan mer åstadkommas. Det är tanken bakom den vård som bedrivs inom Southcentral Foundation, som grundat Nuka-systemet. (Företrädare därifrån berättar mer om arbetet på Vårdarenan den 26 mars).

Det finns en rad hårda fakta som stöder modellen. Färre läggs in på sjukhus, färre fall av våld inom familjen, hög vårdkvalitet enligt nationella och internationella mätningar och minskad omsättning av vårdpersonal. Delat ansvar mellan vårdgivare och kund/ägare är centralt men det kanske mest intressanta är fokuset på familjehälsa. Alla allvarligt eller långvarigt sjuka får erfara hur mycket sjukdomen påverkar de närmaste. I Nuka-modellen finns en övertygelse om att hälsan är på topp först när hela familjen mår bra.

Det går naturligtvis inte att kopiera ett system från en annan del av världen, med helt unika förutsättningar. Men det som gör Nuka-modellen spännande är att den har gått att skala upp till att fungera för mer än bara en enskild vårdcentral med en karismatisk frontfigur. Det verkar finnas något i modellens långsiktighet och fokus på relationer som faktiskt fungerar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev