Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kortsiktig finansiering löser inte vårdens komplexa problem

Publicerad: 1 oktober 2014, 09:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En ny regering får ta emot en rapport med svidande kritik mot den gamla. Riksrevisionen sågar i en ny granskningsrapport de överenskommelser inom vård och omsorg som staten träffat med Sveriges Kommuner och Landsting. Med dessa uppgörelser går regeringen inte bara in och stör landstingens självstyre, menar Riks­revisionen. De grusar också chanserna till jämlik vård.

Prestationsbaserade ersättningar har varit en pelare i alliansregeringens sjukvårdspolitik. Sjuk­skrivnings­miljarden, kömiljarden, rehabgarantin, patientsäkerhetssatsningen, de mest sjuka äldre, psykisk ohälsa – överallt har möjligheten för landstingen att få pengar hängt som glittrande kristaller vid horisonten.

Nu menar Riksrevisionen att förhoppningarna om att på detta sätt få landstingen att jobba hårdare med problemområden snarare kan leda till nya och fler problem. I stället för en sporre till förbättring, blir känslan uppgivenhet. För att vara med i racet måste landstingen satsa pengar på de utvalda områdena, men sedan riskera att de inte får del av belönings­kakan i alla fall, om satsningen inte blir lyckad. Och då står man där. Inte bättre, inte rikare.

Det är inte en ny diskussion. Redan förra året, när Vård­analys gick igenom vilka konsekvenser viftandet med sedelbuntarna kunde få, konstaterades att sättet att styra vården visserligen bygger på frivillighet, men i verkligheten måste landstingen ändå anpassa sina sätt att jobba och redovisa resultat. Vårdanalys ville att regeringen skulle ta ett gemensamt grepp och göra processerna mer lika mellan satsningarna. Men det stora bekymret med att hänga hötappar framför nosen på landstingen – vilket Vårdanalys också påpekade – var att de alltför ofta byggt på fasta nivåer för alla landsting, snarare än individuellt utformade krav. Med anpassade nivåer kan ett riktigt duktigt landsting få en knuff att vässa sig ytterligare, och ett mindre lyckat få en chans att åtmin­stone påbörja en positiv utveckling.

Tillfällig finansiering kommer hursomhelst inte åt sjuk­vårdens största utmaningar: Att med långsiktigt gnetande för var dag bli bättre, mer effektiv och fokuserad på helheten för patientens väl och ve.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev