Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kvaliteten kräver att läkarna får möjlighet att fortbilda sig

Publicerad: 20 januari 2015, 16:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För inte alltför länge sedan sprang jag på en professor i kardiologi på en flygplats. ”Varför skriver ni inte mer om fortbildningen, vi får ingen fortbildning”. Rösten var fast men angelägen. Jag har det senaste året haft många sådana samtal med läsare.

Det finns en utbredd oro för att landsting och regioner inte kliver fram och tar över ansvaret för läkarnas fortbildning, nu när läkemedelsindustrin inte längre ska bidra ekonomiskt till deltagande i kurser och medicinska kongresser.

Samtidigt ser vi en trend där fort­bildningen av landets läkare på tio år har minskat med en dryg femtedel. Vem som ska betala för utbildningen är alltså inte den enda frågan här. Fort­bild­ningen hade satts på undantag långt innan överenskommelsen mellan SKL och industrin trädde i kraft vid års­skiftet. Läkare har vittnat om att det är svårt att bli bortlyft från den ordinarie vårdproduktionen för att förkovra sig, ett klassiskt sätt för arbetsgivaren att bita sig själv i svansen. Får läkare inte ledigt blir utbildningen inte av.

Framtidens patienter kommer inte att acceptera att den de möter inte är inläst på den senaste behandlingen. De tar reda på svaren själva. De kommer att söka vård tills de får den hjälp och lindring de behöver.

Det är i grunden mycket bra att arbetsgivaren inte längre kan förlita sig på sponsring av de egna med­arbetarnas fortbildning från parter med egenintresse. Men nu krävs att landsting och regioner tydligt deklarerar hur de kommer se till att läkarna fortbildas fram­över och hur mycket pengar som satsas. Där är vi inte ännu, enligt Dagens Medicins enkät till landstingen, som är omskriven i senaste numret av tidningen.

Det är också viktigt att påminna alla parter om att fortbildning är ett delat ansvar mellan arbetsgivare och yrkesutövare. Det gäller alltså för läkare att själva ta initiativ och skaffa sig den kunskap de behöver för att ge patienterna rätt vård.

Lyckligtvis finns i dag också nya, praktiska och tids­effektiva sätt att fördjupa sig tack vare till exempel nät­baserade kurser, streamade föreläsningar och en närmast ändlös tillgång till medicintidskrifter via nätet. Konsekvenserna för kvaliteteten tillåter inte att utvecklingen med allt färre fortbildningsdagar fortsätter.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev