Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kvalitetsregistren behöver ständigt bevisa sitt värde

Publicerad: 16 februari 2016, 14:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Oron för brist på klara besked om finansieringen för kvalitetsregistersatsningen fortsätter att pysa ut lite här och var. I helgens Svenska Dagbladet gjorde företrädare för styrgruppen i Swedeheart tillsammans med professioner och patientförening sin oro för vad som nu ska hända tydlig.

Den satsning som stat och landsting gemensamt finansierat under åren 2012 till 2016 har enligt debattörerna hjälpt till att förbättra vården för de hjärtsjuka och nu vill man ha ”fortsatt politisk tydlighet om ekonomiskt stöd”.

Några sådana löften är det dock hittills ont om. När statssekreterare Agneta Karlsson (S) nyligen deltog i en utfrågning vid Sjukvårdens forskningsdag var budskapet klart: Nu har staten storsatsat ett antal år, och därefter vill regeringen att pengar lagda på detta går ner till en ”lite mer normal nivå”. Med andra ord, dags för landstingen att kliva fram och ta över ansvaret. Agneta Karlsson påpekade också att specialsatsningens slutdatum varit känt för alla inblandade sedan lång tid.

SKL:s chef för avdelningen vård och omsorg, Hans Karlsson, försökte vid samma seminarium lugna oroliga med att frågan är under beredning. Landstingens egen vilja att skjuta till pengar ska undersökas. Och Socialdepartementet ska diskutera med kvalitetsregistrens styrgrupp, har departementssekreterare Martin Jeppsson berättat för Dagens Medicin.

Kvalitetsregistrens potential för att göra vården bättre är tveklöst enorm. Det gäller både för forskning och vardagligt förbättringsarbete. När utländska föreläsare besöker vårt land slutar de aldrig att häpnas åt och fråga om kvalitetsregistren. Eller som Richard Bergström, vd för den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation, uttryckte det vid ett seminarium om prissättning av läkemedel nyligen: ”Alla är avundsjuka på svenska kvalitetsregister. Sen tror de att vi använder dem mycket mer än vi gör.”

Men för att kvalitetsregistren ska förtjäna pengarna behöver de ständigt bevisa sitt värde. Det måste bli lättare att få in data i registren utan onödigt manuellt arbete och resultaten måste gå att använda i vardagsgnetet på kliniknivå för att ge patienterna bättre vård.

Det har den som betalar rätt att kräva.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev