Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Lägg konflikter åt sidan för att dra lärdomar inför ny pandemi

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm skriver att de påfrestningar som covid-19 fört med sig kanske har gjort att en del konflikter kommit upp till ytan.

Publicerad: 27 januari 2021, 07:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Visst finns det inslag av prestige. Men när riktiga experter drar åt olika håll och höjer rösten är det bra att påminna sig om att det i de allra flesta fall grundas i en strävan att värna liv”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm om konflikterna i pandemins svallvågor.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Vi skrev för första gången om ”en tidigare okänd form av coronavirus” den 10 januari 2020. 59 personer i ett avlägset kinesiskt Wuhan rapporterades sjuka, men ingen avliden. Det var en nyhet som mycket väl kunde ha prioriterats bort en dag med större nyhetstryck. Jag var rätt övertygad om att denna ”mystiska lung­inflammation” nog snabbt skulle falla i glömska. I synnerhet i vår del av världen.

Min första riktiga känsla av allvar för svensk del kom den 1 februari. Det var dagen efter att en kvinna i Jön­köping som varit i just Wuhan bekräftats smittad och regeringen på begäran av Folkhälsomyndigheten klassade viruset, som först senare fick namnet sars-cov-2, som samhällsfarligt. Även om tongångarna var lugnande och risk­nivån sades vara tämligen låg var det en tydlig signal om att smittskydds­experter bedömde att läget kunde ändras.

Sedan dröjde det som bekant inte många veckor innan pandemin sköljde över Europa. Svenska förhoppningar om att komma lindrigt undan kom snabbt på skam. Helt otillräckliga lager av skydds­utrustning blev smärtsamt påtaglig.

Förstå-sig-påarna har varit många under året som har gått. Tongångarna och anklagelserna har bitvis legat på en nivå som är långtifrån acceptabel. Riktigt allvarliga är de hot som har riktats mot ledande personer i arbetet mot pandemin.

Hot och grova personangrepp är självklart helt förkastliga och till och med brottsliga. Även tämligen häftiga diskussioner, baserade i kunskap och vilja att faktiskt förstå den andras argument kan däremot bidra till värdefull kunskap och nya perspektiv. Men tyvärr är det väl inte så många förunnat att se flera perspektiv i stridens hetta.

Pandemins påfrestningar har kanske gjort att en del konflikter kommit upp till ytan. Svåra diskussioner som annars inte behöver tas har hamnat i skarpt läge. Synen på evidensläget har varierat.

Visst finns det inslag av prestige. Men när riktiga experter drar åt olika håll och höjer rösten är det bra att påminna sig om att det i de allra flesta fall grundas i en strävan att värna liv.

När pandemin till slut trycks tillbaka är det viktigt att konflikter läggs åt sidan. Att all samlad ny kunskap och nya erfarenheter används till att dra livsviktiga lärdomar inför en annan pandemi – så här skulle vi ha gjort, om vi bara hade vetat i tid. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev