Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Landstingen borde stå i kö för att få vårda självskadepatienter

Publicerad: 25 september 2014, 13:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De svåra uppdragen brukar det inte vara kö till. Tanken aktualiseras av beskedet att vården av patienter som självskadar sig snabbt behöver göras om. Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö slutar nu ta emot nya patienter med svårt självskadebeteende, alltså de som skadar sig själva så svårt att deras liv är i fara.

Vården har fått motta hård och rättvis kritik för att patienter – ofta unga kvinnor – vårdats tillsammans med mord- eller våldtäktsdömda. Be­hovet av övervakning för patienterna har varit, och fortsätter att vara, stort och nu dras planer upp för en ny nationell lösning. Den bygger på att landstingen går ihop om att bygga upp ett antal högspecialiserade sluten­vårds­enheter på några orter. Om de törs.

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting som deltar i arbetet med förslaget, är intervjuad i detta nummer av Dagens Medicin. Hon har farhågor om att ”mediedrev” kring vården av de självskadade kan göra att färre vill ta på sig uppdraget.

Det finns oroande exempel på andra håll om att svensk sjukvård lägger fokus på fel saker i detta avseende. Tidningen Faktum avslöjade nyligen att ansvariga chefer klassat över 600 allvarliga avvikelser som ”dålig publicitet” i avvikelsesystemet inom psykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ett exempel handlade om en kvinna som begick självmord på en sjukhustoalett där tidningen citerar följande ur avvikelsesystemet:

”Konsekvens för patient: Dödsfall”

”Konsekvens för organisationen: Dålig publicitet”.

Det säger sig självt att sjukvårdens kraft i första hand måste gå till att hjälpa patienterna, inte att hantera de eventuella medierisker som uppstår då brister avslöjas. Förhoppningsvis är detta bara enstaka exempel på ett bakvänt tankesätt.

Den som antar utmaningen för att hjälpa de svårt sjuka självskadepatienterna har ett arbete i motvind framför sig på fler sätt. Experterna vittnar om att denna grupp har mycket dåliga erfarenheter från tidigare vårdinsatser. Det gäller alltså att den personal som tar vid i de få, men ack så allvarliga fallen, kan den svåra konsten att återupprätta ett sargat förtroende. Det är ett uppdrag som landstingen borde stå i kö för att göra.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev