Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Läsare hjälpte Dagens Medicin att upptäcka fel

Publicerad: 9 mars 2020, 15:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tack vare en uppmärksam läsare har ett fel upptäckts i underlaget som används för Dagens Medicins rankning av de svenska akutsjukhusen. Andreas Persson, utredare vid Region Jönköpings län, hörde av sig efter att ha borrat sig ner i vår öppna databas. I databasen finns alla de uppgifter som redaktionen samlat in i arbetet med Bästa sjukhuset. Andreas kände inte igen sin egen regions tillgänglighetssiffror, och visade det sig, inte heller de siffror som SKR själva publicerat.

Allt underlag till rankningen hämtas från kvalitetsregister, myndigheter och nationella mätningar hos till exempel Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Tyvärr är de siffror Dagens Medicin fick från SKR om två specifika tillgänglighetsindikatorer felaktiga. Det gäller första besök hos specialist inom 90 dagar och åtgärd efter beslut om behandling inom 90 dagar.

Efter felsökning hos SKR har Dagens Medicin efter sex veckor fått nya korrekta siffror och under helgen gjort en ny körning av vårt samlade material.

Den visar att det fortfarande är Universitetssjukhuset Örebro, Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus som står som segrare i de tre kategorier som används i rankningen. Däremot skiftas vissa placeringar längre ner i listan i två av kategorierna – de mellanstora sjukhusen och de mindre sjukhusen. Det är de kategorier som rymmer flest sjukhus och där skillnaderna på totalen mellan sjukhusen är minst.

Till exempel hoppar Bollnäs sjukhus och Norrtälje sjukhus upp en placering var i kategorin Mindre sjukhus, medan Sollefteå sjukhus flyttas ner till plats nummer sju. I universitetssjukhuskategorin förändras ingenting.

Dagens Medicin beklagar det som hänt och kommer inför nästa års arbete att överväga vilka åtgärder som krävs för att säkra att vi verkligen får korrekta siffror.

Jag vill också rikta ett stort och varmt tack till Andreas Persson som hjälpte oss att upptäcka felet. Det bekräftar min övertygelse om att Dagens Medicin har de bästa och mest vetgiriga läsare man kan ha. Tack Andreas!

---

Läs de uppdaterade listorna här.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev