Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Ledare: ”Skakiga styren riskerar att leda till mycket stök i längden”

Sjukvårdspartiet i Västernorrlands höga ambitioner har visat sig bli en stötesten i bildningen av regionstyret – men regionen är inte ensam om att kämpa med maktfördelningen efter valet. I de få regioner där det är klart är det en brokig blandning samarbeten.

Publicerad: 14 oktober 2022, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fortfarande saknas färdiga styren i hälften av landets regioner.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Sjukvårdspartiet VästernorrlandRegion VästernorrlandSollefteå sjukhus

På valnatten bröt det stora jublet ut uppe i Västernorrland – eller mer precist bland Sjukvårdspartiets anhängare. Mandaten fördubblades och Sjukvårdspartiet blev regionens näst största parti.

Samtidigt straffades Socialdemokraterna och Liberalerna, i ett tidigare minoritetsstyre, hårt av väljarna. S tappade flera mandat och L skickades ut ur fullmäktige. Att ta sig tillbaka kan ibland vara knepigt.

Exakt en månad efter valnatten har Sjukvårdspartiets jubel nog fastnat lite i halsen. Genom enkel matematik gick det teoretiskt att hitta en majoritet för Sjukvårdspartiet tillsammans med Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Men nu har Sjukvårdspartiet givit upp de planerna. De och Moderaterna kommer inte överens. Enligt Sjukvårdspartiets gruppledare Robert Thunfors var det Sollefteå sjukhus som spräckte samarbetet innan det ens hann börja.

Det är inte särskilt förvånande. Sjukvårdspartiets mycket höga ambitioner för Sollefteå rimmar ganska dåligt med Moderaternas idéer.

Det råder nu kanske viss skadeglädje hos Socialdemokraterna, som redan pratar om nyval. Det är dåligt för tilltron till demokratin och vi lär nog få se några vändor till innan det möjligen blir ett sådant.

Region Västernorrland är långtifrån ensamt om att fortfarande sakna ett tydligt politiskt styre. Fortfarande är det färre än hälften av regionerna som partier funnit varandra – och det är minst sagt en brokig blandning samarbeten. Vartefter styrena klarnar, hittar du dem samlade på Dagens Medicins sajt för en bra överblick av läget. 

Att hitta en lösning med förutsättningar att överleva hela mandatperioden är förstås viktigt för partierna och även för sjukvården. Skakiga styren riskerar att leda till mycket stök i längden. Då är det bättre att reda ut kompromisserna i förväg.

Men drar det ut för länge på tiden riskerar det att leda till osäkerhet ute i organisationerna. Det är till exempel olyckligt om några regioners temporära lösningar när det gäller regiondirektör blir långvariga och en klar nackdel om kommande års budget måste klubbas innan styret är klart. En fördel på regionnivå är att sakpolitik kan trumfa ”klassiska” samarbeten. Förhoppningsvis är den politiska spelplanen snart klar – så att viktiga frågor som bemanning kan tas itu med med kraft.

Läs också: Sjukvårdsparti ger upp hoppet om majoritet – syn på sjukhus en stötesten 

Toppen

Tydlig grund för screeningval

Politiker i Region Stockholm hade kanske önskat sig ett tydligt ja när en möjlig höjd åldersgräns för allmän screening med mammografi utreddes. Men experternas slutsats blev att nackdelar övervägde fördelar. Oavsett slutresultat är väl underbyggda beslut en styrka.

Botten

Svårt med pilottest av system

Sjukhusen har säkert sina goda skäl att säga nej. Det är ändå trist att bland annat Karolinska universitetssjukhuset inte vill vara med och pilottesta ett system för second opinion inom cancervården, som borde kunna bidra till att fler patienter får det som de har rätt till.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev