Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Leveranskrisen visar på att systemet är skört på flera vis

Publicerad: 23 oktober 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Apotekstjänst har misslyckats med att leva upp till avtalet med de fem regioner som litat på att så skulle ske. Detta är en av få saker som är oomtvistat i den röra som numera benämns kort och gott: leverenskrisen.

Vad vet vi då? Att ett leverantörsbyte efter en upphandling på bara några veckor inneburit ett fullständigt sammanbrott. Ett stort antal operationer vid minst fem sjukhus har ställts in, vårdpersonal har fått lägga värdefull tid på att jaga sjukvårdsmateriel och patienter som planerat för behandling och efterföljande rehab eller sjukskrivning har fått ställa om.

Som alltid vid kriser lägger de inblandade parterna en del tid på att försöka få ut egna budskap som förklarar varför det skitit sig. Leverantören Apotekstjänst inledde ovanligt offensivt med att anklaga sina egna kunder för att ha beställt för mycket. Mer än vad som var avtalat sa företagets inhyrda kriskommunikatör, vilket SVT snabbt slog hål på eftersom avtalet inte anger någon specificerad volym.

Regionerna pressas å sin sida på svar om vad man gjort för att i upphandlingsprocessen säkerställa att företaget verkligen skulle kunna leverera. Detta eftersom Apotekstjänsts bud var väsentligt lägre än näst lägsta bud. Men det är väldigt mycket lagstiftningen som styr, menar Behcet Barsom (KD), ordförande i varu-försörjnings-nämnden, när han får frågor om det finns anledning att vara självkritisk. Han hänvisar till att den tidigare distributören har överklagat upphandlingen men inte fått gehör rättsligt. ”Det här visar hur sköra vi är”, säger han till TT.

Att det som hänt tydligt visar att systemet är skört är nog många överens om. Men skört i vilket hänseende? Att regionerna känner sig tvingade att alltid gå på ”lägsta pris”? Att de beredskapslager som tidigare funnits har effektiviserats bort för att anpassa vården till företagsvanliga just-in-time-principer? Att när krisen är ett faktum rullar den på ytterligare tre veckor utan att kunna stoppas eller hindras på något väsentligt sätt?

Denna vecka konstaterar Dagens Medicin i en kartläggning att en majoritet av riksdagens partier öppnar för att se över lagen om offentlig upphandling efter leverenskrisen.

Det skulle vara en möjlig åtgärd på lång sikt. På kort sikt börjar nu det mödosamma arbetet att ta hand om minst 180 patienter som borde varit opererade vid det här laget.

Toppen

Att Margareta Sandback, materialansvarig på Akademiska sjukhusets akutmottagning, får välförtjänta hyllningar för att hon var en av få som förutspådde att leverentörsbytet för sjukvårdsmaterielet skulle kunna bli stökigt. Hon bunkrade lite helt enkelt.

Botten

Att onkologer upplever sig pressade av cancerpatienter som kräver att få banbrytande immunterapier. Vissa uppmanas också att strunta i behandlingsriktlinjer – av andra läkare, vilket vetenskaps-reporter Maria Gustavsson rapporterar om denna vecka.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev