Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Löftesmiljarderna i sig löser inte nödvändig omställning

Publicerad: 26 juni 2018, 11:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är ett ovanligt klurigt år att identifiera makten över sjukvårdsfrågorna. Det beror naturligtvis bland annat på att det snart är val. Flera enskilda makthavare som brukar återfinnas högt upp på Dagens Medicins lista över de 100 mäktigaste i svensk hälso- och sjukvård är på väg bort från sina formella maktpositioner. Tills vidare sitter de kvar men omgivningen kommer redan nu att förhålla sig till deras nya, mindre inflytelserika roller.

Men det är inte bara valet som gör frågorna om makt svårbedömda. Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i en omställningsfas som heter duga. Allt vänds upp och ner. Kunskapsstyrning, organisationen av sjukvårdssystemet, förhållandet till patienter, vårdgivare på olika nivåer, ersättningar, digitalisering. I en sådan verklighet dyker nya och gamla namn upp som agendasättare långt utanför titeln som står på visitkortet. Där handlar det om upparbetade nätverk och förtroenden och vilka som talar på ett sådant sätt att de når fram till dem med yttersta beslutsmandat.

Det är Dagens Medicins ambition att genom research och kartläggning komma så nära verkligheten som möjligt. Inte hur den borde se ut, utan hur den faktiskt är.

I den sista pappersutgåvan av Dagens Medicin före sommaren finns många exempel på att svensk hälso- och sjukvård går igenom en omvälvande fas. Den sittande regeringen sprutar, genom socialdepartementet, just nu ur sig initiativ och löften. Så brukar det vara inför ett val, regeringar av alla färger tar tillfället i akt. Vad som blir av dessa satsningar är svårt att sia om, men helt klart är att vården är ett angeläget ämne även för befolkningen.

När nu valrörelsen går in i sin sista uppskruvade fas finns anledning att förhålla sig skeptisk till alla utlovade miljarder, oavsett prefix ­(kö-, patient-). En miljard är naturligtvis obegripligt mycket pengar, men det är planen om vad den ska användas till som är viktig, inte summan. Det finns alltid hål att fylla i landstingens budgetar, men om vården ska kunna ställa om behövs glidmedel som underlättar den omställningen. Det måste vara genomtänkt och långsiktigt, inte villkorat under kort tid och byggt på enskilda projekt eller eldsjälar. Att det fortfarande finns tid att skicka in förslag till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning i samverkan. Det går bra att föreslå sin egen forskning eller en kollegas. Fokus ligger på samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.

Toppen
Att det fortfarande finns tid att skicka in förslag till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning i samverkan. Det går bra att föreslå sin egen forskning eller en kollegas. Fokus ligger på samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.

Botten
Att sju av tio sjukhusläkare det senaste året har skickat hem patienter som borde ha lagts in, enligt en arbetsmiljöenkät som 1 200 läkare svarat på. Svenska Dagbladet rapporterar att enkäten visar på de etiska dilemman som vårdplatsbristen innebär för läkare.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev