onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Många erfarna stärker sin makt – upp till bevis för nykomlingar

Nu är den här – Dagens Medicins årliga rankning av de hundra mäktigaste i svensk sjukvård. Efterlängtad av många, ifrågasatt av andra – och garanterat välläst. Som vanligt är ett stort antal bakgrundssamtal med makthavare på olika nivåer grund för listan.

Publicerad: 30 juni 2023, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

MaktlistanAcko Ankarberg Johansson

Det är tydligt att maktskiftet såväl i rikspolitiken som i många regioner gör att det råder större osäkerhet än vanligt om hur inflytandet över sjukvården kommer att utvecklas. När det gäller positionen som etta är det dock inget att diskutera. Här är sjukvårdsministern helt utan konkurrens.

För ett fortsatt lika högt förtroende för Acko Ankarberg Johansson (KD), inte minst ute bland vårdpersonalen, lär det ändå vara viktigt att fokus nu hamnar på de frågor som verkligen handlar om sjukvård. Utan tvivel är frågorna om tolkar och en plikt att anmäla papperslösa sådant som ministern helst hade velat slippa.

Och det finns fler som önskar att sjukvården får större plats i den allmänna debatten. En makthavare beskriver det som att det bara är sjukvårdsministern som fått ökad makt – alla andra backar.

Kanske är det lite lättare än vanligt att ta sig in på tio i topp i år. Samtidigt är det oerhört trångt om utrymmet lite längre ned. Personer som varit med länge i samma roller, ser i många fall ut att ha stärkt sina positioner med stora nätverk och lång erfarenhet att luta sig mot. För nykomlingarna är det upp till bevis.

Läs allt om Maktlistan 2023 här

Ett antal såväl nya som gamla namn på listan finns denna vecka på plats under årets politikervecka i Almedalen. För alla oss som var på plats i fjol är veckan för alltid förknippad med mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren.

Hennes minne lever. Jag är glad att så många har valt att mötas och diskutera i Almedalen även i år. Att fjolårets fruktansvärda våldsdåd inte har skrämt till tystnad är viktigt. Det är ett styrkebesked för demokratin.

Toppen

Klart med tillsynschefläkare

Inspektionen för vård och omsorgs, Ivos, egna tillsynsläkare har varit kritiska till att deras medicinska kompetens inte nog har tagits till vara. Det är välkommet att det nu är klart med tillsättningen av en ny roll med samordning och utveckling av medicinsk kompetens i fokus

Botten

Underkänt för kökortning

Riksrevisionens granskning av miljardsatsningar på kortade vårdköer och väntetider är en käftsmäll för alla som tror på vårdgaranti och kömiljarder som en enkel lösning. Viss effekt ses ändå av standardiserade cancervårdförlopp – men regionala skillnader kvarstår.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev