Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Manipulerade insulinpumpar bara början på nya tidsandan

Publicerad: 25 april 2017, 13:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland dyker det upp nyheter som på något sätt sammanfattar läget, tidsandan eller viktiga strömningar; avslöjanden som är något mer än bara det faktiska innehållet. För mig var Dagens Medicins bärande nyhet förra veckan om att föräldrar manipulerar sina barns insulinpumpar en sådan nyhet. Barnläkare slog larm till Läkemedelsverket om att trixandet var ett nytt och ökande problem.

Bakgrunden är att patienter med typ 1-diabetes länge längtat efter tanken på en helautomatisk insulinpump, alltså där en kontinuerlig blodsockermätare och insulinpump jobbar tillsammans för att se till att patienten får helt rätt dos insulin automatiskt. Snart ska ett sådant system lanseras på allvar i USA, men här hemma finns tekniken inte på marknaden. Men vissa tekniskt kunniga föräldrar bygger, med hjälp av kontakter utomlands, ihop eget – de orkar inte vänta. Mycket riskfyllt, tycker behandlande läkare som ändå tror att föräldrarna vill det bästa för sina barn. Men att de inte förstår de potentiella konsekvenserna. Andra ser en tyngd och pressad grupp anhöriga till barn med en kronisk sjukdom som försöker ta makten över en tuff vardag.

Av den efterföljande diskussionen i sociala medier noteras att det går att se problemet på många olika sätt. Vissa ser detta som en klassisk följsamhetsproblematik klädd i modern teknisk skrud, andra som exempel på hur patienter springer om vården i utvecklingstakt. Jag tror det är bådadera, och att detta bara är början.

Denna vecka kom också beskedet att Datainspektionen håller upp stoppskylten för det senaste förslaget om nationell läkemedelslista. Inspektionen har granskat lagen som föreslås och funnit att den inte duger av flera skäl. Viktigast är att den, enligt Datainspektionen, inte utgår från den kommande dataskyddsförordningen som börjar tillämpas i maj nästa år. De EU-gemensamma reglerna ska då ersätta personuppgiftslagen, men det är inte klargjort om förslaget om nationell läkemedelslista håller sig inom ramarna, tycker DI. Dessutom påminner Datainspektionen om att det är patientdatalagen som säger vad vårdgivare får dela mellan varandra i hanteringen av personuppgifter. Ska något ändras är det alltså patientdatalagen som bör ändras.

Så sant som det är sagt.

Toppen
Att det, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine, kan gå att göra väsentliga besparingar genom att individanpassa ögonscreening av typ 1-diabetiker. Spännande med differentiering av vården för en viktig kronikergrupp.

Botten
Att en av tio patienter som läggs in på sjukhus får trycksår, enligt den senaste punktprevalensmätningen SKL genomfört. Nytt för i år var just att obligatorisk journalgranskning gjort det möjligt att veta vilka trycksår som var sjukhusförvärvade.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev