Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Med hög kvalitet och många nyanser vill vi gå på djupet

Publicerad: 6 Februari 2018, 12:16

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Valåret 2018 är igång. I väntan på de breda överenskommelser om svensk sjukvård som väljarna förtjänar, men inga partier orkar eller vågar genomdriva, kommer vi som vanligt att få en debatt om enskilda kriser. Hur många vårdplatser som fattas, hur hög en sjuksköterskas lön borde vara, hur många patienter en allmänläkare kan ta hand om – alla viktiga frågor men viktigast som del av en helhet.

Många av de grundläggande drivkrafterna i svensk sjukvård är ideologiska, vilket är är lätt att glömma. Dagens Medicins politikreporter Samuel Åsgård har denna vecka noggrant kartlagt en av de mest bärande frågorna, nämligen vårdvalet. Vid det här laget har vi nästan redan glömt att den nuvarande regeringen startade sin mandatperiod med ett misslyckat försök att avskaffa obligatoriet för vårdval i primärvården. Vårdvalen utanför primärvården utgör en spretig rabatt i den svenska sjukvårdsfloran. Stockholms läns landsting stoltserar med 33 olika vårdval, medan åtta andra landsting valt att inte ha ett enda. Vårdvalens förespråkare pekar på kortare köer och en stärkt ställning för patienten, medan kritikerna talar om vårdvalen som kostnadsdrivande och källa till ojämlik, uppsplittrad vård. Ofta kan debattörerna åtskiljas med en tydlig ideologisk gräns mellan rött och blått. Men inte alltid; Västra Götalands blågröna styre har bara ett vårdval.

I en valrörelse ställs extra höga krav på oberoende journalistik. Vi på Dagens Medicin kommer att göra vårt yttersta för att beskriva och granska de frågor som står på spel för svensk hälso- och sjukvård. Med hög kvalitet och många nyanser vill vi gå på djupet i vårdens utveckling. Som denna vecka, när vi kartlägger vilka vårdval som väntas tillkomma eller tas bort om oppositionen i landstingen kommer till makten.

God journalistik kostar. Och en prenumeration på Dagens Medicin ska vara till nytta för dig som läsare, och bidra till att förbättra sjukvården. Därför kommer vi inom några veckor att erbjuda våra prenumeranter möjligheten att läsa på ett nytt sätt. Våra genomgångar, temaartiklar och analyser, som tidigare endast publicerats i papperstidningen, kommer nu att även publiceras bakom inloggning på dagensmedicin.se. På så sätt ger vi dig som prenumerant möjligheten att ta del av vårt unika premium­innehåll på det sätt som passar dig. God läsning!

Toppen
Ett permanent kontor för life science-frågor med uppgift att ta fram en första nationell strategi för området bådar gott. Att minska avstånden mellan akademi, sjukvård och näringsliv behöver stå högt på denna och nästa regerings agenda.

Botten
Att den angelägna frågan om hur fler organdonatorer kan hittas försenas av att ett förslag från organdonationsutredningen strider mot grundlagen. Det, rapporterar Dagens Nyheter, upptäcktes två år efter att utredningen var klar och nu är en ny utredning tillsatt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev