torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Med information som vapen kan patienterna få makt på riktigt

Publicerad: 28 januari 2016, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Transparens. Jag tror att större transparens om hur vården fungerar och vilka resultat som uppnås är den enskilt viktigaste åtgärden för att patienter ska kunna få mer inflytande över sin egen vård.

Tanken har landat tack vare en inbjudan från Fysioterapeuterna som inför sin kongress i höst låtit politiker, intresseorganisationer och andra få delta i en diskussion om vägen framåt.  Med hjälp av en av de öppet ställda frågor som jag fått att förbereda mig med, krånglade jag mig fram till att öppenheten är det allra viktigaste för vården just nu.

Nu kanske du som läser invänder att det är typiskt att en journalist som bevakar sjukvården önskar sig transparens. Sant! Dagens Medicin tjänar på att vården blir genomtränglig och jämförbar – att den mäts och att medicinska resultat redovisas öppet. Det gör vårt jobb lite lättare. Men viktigare än så är att den patientmakt så många i vården nu talar om, men har svårt att få till stånd, helt och hållet bygger på faktatillgång. Valfrihetsivrare framhåller ofta själva möjligheten att välja som en maktfaktor i sig. Men att kunna välja betyder ingenting utan underlag. Om multisjuka Marianne ska välja vårdcentral behöver hon veta hur bra den är på att samverka med kommun och sjukhus. Prostata­cancersjuke Hans som ska opereras behöver få svar på hur många sådana ingrepp kirurgen gjort förut och hur det gått för hens patienter.

Dagens närmast maniska mätkultur uppfattas på sina håll i sjukvården som ett utslag av politikers och landstingsledningars klåfingrighet och brist på tillit till professionen. Den sortens mätning behöver vårdapparaten göra upp med. Det behövs tillit på båda sidor för att göra det, men det går. Svaret är inte att sluta mäta, utan att mäta rätt och att använda resultaten vettigt.

Det är inte förrän siffror och kunskap redovisas öppet som den verkligt värdefulla diskussionen mellan patient och vårdproffs kan komma igång.  Varför ser det ut som det gör? Hur kan skillnaderna vara så stora? Vad kan patienten göra själv för bästa chans att tillfriskna? Det samtalet tjänar både patienter och vårdgivare på. Om det inte förs kommer inget att förändras, och om inget förändras får vi vänja oss vid precis samma resultat som nu.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev