tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

#metoo ställer stora krav på professionellt arbetsgivarskap

Publicerad: 21 november 2017, 14:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är nu en dryg månad sedan som den så kallade #metoo-kampanjen rev som ett ett kvinnovrål genom sociala medier över hela jorden. Den amerikanska skåde­spelerskan Alyssa Milano upp­manade kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp att helt enkelt använda orden ”jag också” för att visa världen hur utbrett problemet är.

Redan tolv år tidigare hade en annan amerikansk kvinna lanserat begreppet och nu fick orden både syre och vingar tack vare kraften i sociala medier och kvinnor som vågade berätta.

De senaste veckorna har jag träffat en rad män i sjukvården som undrat om denna bransch var undantagen. Jag har sagt att att jag inte tror det. Det finns förklaringar till att andra branscher, där kvinnor har egna plattformar och kända namn kan fronta, går i förtrupp. Men ingen bransch är undantagen, så fungerar inte samhällsproblem.

I Sverige har nu kvinnor inom område efter område format sig i upprop. Skådespelare, sångare, jurister, musiker, politiker och tekniker.

Och det kommer mer. Sjuksköterskor har börjat samla in vittnesmål och i en Facebook-grupp för Kvinnliga läkares förening, KLF, delar kvinnor berättelser om vad de utsatts för.

Det finns en enorm kraft i att berätta. För att alla ska få veta hur vanligt sexuella trakasserier och övergrepp är och för att vi ska sluta normalisera det beteende som ligger bakom dem. Det krävs en tankeomställning hos oss alla. Inga mer axelryckningar, inga fler ursäkter och bortförklaringar för handlingar som i grunden är brottsliga.

Om första steget är att berätta, måste fortsättningen vara att arbets­givare lyssnar och agerar. Redan hör vi från vårdens värld konkreta exempel på hur berättelser kan landa i var­dagen. Undersköterskorna i Gävle som får byta avdelning för att slippa läkaren som de vittnat om har tafsat. På ett sjukhus i Stockholm fick en sjuksköterska som anmält en läkare för våldtäkt löneavdrag när hon gick hem efter att ha varit tvungen att jobba sida vid sida med honom. Polisutredningen lades ned i brist på bevis och arbetsgivaren betalade i efterhand tillbaka sjuk­sköterskans pengar och sa att beslutet om löneavdrag var fel.

#metoo ställer stora krav på professionellt arbetsgivarskap. Vi har bara sett början.

Toppen
Att Högsta domstolen fattade ett tydligt beslut om att det är narkotika­brott att odla cannabis även om orsaken är att lindra kronisk smärta. Och att beslutet lyfte fram de förmildrande omständig­heterna i den dömde mannens situation.

Botten
Det var ett långskott, men oavsett det synd att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inte landar i Stockholm eller Köpenhamn, vilket hade varit bra för den nordiska life science-branschen. Nu blir det Amsterdam som får ta ansvaret.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev