Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Mycket att vinna med att ha kvar en del av restriktionerna

Den nära samstämmiga bilden är att låsta dörrar och kraftiga begränsningar av medföljare har varit ett rejält lyft för personalen, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 29 september 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den nära samstämmiga bilden är att låsta dörrar och kraftiga begränsningar av medföljare har varit ett rejält lyft för personalen, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdCovid-19Sahlgrenska universitetssjukhusetNU-sjukvården

Där och då slog det mig aldrig att vi kunde vara ett störningsmoment. Vi var ju där som stöd till en chockad livskamrat och som delaktiga i det som snabbt visade sig bli ett avsked. En älskad äldre släkting, en uppbruten lägenhetsdörr och ljusstela pupiller. 

Vi var fyra som följde med till akuten. Då kändes det fullt naturligt. Nästan nödvändigt. Men visst var det lite trångt mellan pipen och ljudet av gummisulor. Och redan försent.

Vår skara gjorde sig knappast skyldig till vare sig hot eller våld. Men här och nu inser jag att det finns en gräns för hur många medföljare som en vanlig akutmottagning tål.

Vår reporter Susanna Pagels har undersökt hur de restriktioner som införts på landets akuter på grund av covid-19 har påverkat arbetsmiljön – med särskilt fokus på hot och våld. Den nära samstämmiga bilden är att låsta dörrar och kraftiga begränsningar av medföljare har varit ett rejält lyft för personalen. Med ett ökat lugn och en ökad trygghet.

”Det har varit en av de största förbättringarna av arbetsmiljön någonsin”, säger till exempel Daniel Johansson, vårdenhetschef på akutmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

På hans akut har ingen medföljare alls varit grunden under pandemin, utom exempelvis för barn. ”Vi trycker på hårt för att fortsätta ha det så”, säger Daniel Johansson.

Bara enstaka akutmottagningar har hunnit sätta ned foten om fortsatta restriktioner. Men vår kartläggning visar att flertalet diskuterar att behålla i alla fall en del restriktioner – som en åtgärd just för förebyggande av hot och våld. Exempelvis handlar det om låsta dörrar och begränsning av medföljare.

Samtidigt understryker personal att medföljare naturligtvis kan fylla en mycket viktig funktion. Som stöd, trygghet, tolk och hjälp till toaletten.

Anders Kullbratt, biträdande sjukhuschef i NU-sjukvården, sticker ut. Han är tydlig med att medföljare är viktiga och en liten grupp ordningsstörande anhöriga inte kan få vara begränsande för den stora majoriteten.

Han har en värdefull poäng. Sam­tidigt är det oerhört viktigt att såväl personal som patienter upplever trygghet. Jag tror att det finns mycket att vinna genom att behålla i alla fall delar av nu­varande restriktioner. Sedan kan det finnas situationer där man av olika skäl behöver göra undantag – och konsekvenserna av varje restriktion behöver utvärderas noga.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev