Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

När amningshjärnan hamnar i återvändsgränd behövs stöd

Publicerad: 19 april 2017, 10:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För 13 år och sisådär en månad sedan var jag en helt vanlig först­föderska, nyligen hemkommen från sjukhuset med en helt vanlig bäbis som jag och hennes pappa bildade en helt vanlig kokongartad tillvaro kring.

Under några härliga dagar var vi två som skötte miraklet, och sen skulle maken tillbaka till jobbet. På väg ut genom dörren fyrade han i förbifarten av en obekymrad kommentar:
”Hon känns lite varm, va? Hej då!”

För en nyförlöst kvinna med amningsbekymmer, sömnbrist och ensamt ansvar för ett litet hjälplöst människoliv, helt utan bifogad bruksanvisning, ledde de orden denna dag till ett känslomässigt fritt fall. Var hon varm? Nog kändes hon rätt varm. Jag hade ingen termometer för bäbisar, varför har vi ingen termometer för bäbisar? Jag kan gå och köpa en, packa ner lillan i vagnen, men det är långt till apoteket, om hon är sjuk, om hon har feber, då ska jag väl absolut inte ta ut henne?

Jag ringer BVC. Telefonsvarare. Lätt panik nu. Amningshjärnan i återvändsgränd. Har ingen termometer, kan inte köpa en. Kan inte tänka. Gråtfärdig. Bäbisen skriker nu, det måste vara något fel? Ringer vårdcentralen. En distriktssköterska hör hur det är fatt och föreslår att jag och barnet ska komma dit. Kort avstånd. In på ett rum där den helt normaltempererade bäbisen rekordbajsar över den pappersbeklädda britsen och jag grinar av lättnad.

Det tog inte lång tid innan vi kunde skratta åt den historien. Men så hudlös som jag kände mig de få timmarna har jag sällan upplevt. Och det är till den känslan som jag slussas när jag läser om Social­styrelsens kartläggning av bristerna i förlossningsvården.

Den bygger på fyra enkätundersökningar till landstingsledningar, verksamhetsansvariga på BB och förlossning, samordningsbarnmorskor och vårdutvecklare inom barn­hälso­vården. Där kan man läsa att vart tredje sjukhus alltid följer upp kvinnornas hälsa efter hemgång, men att drygt hälften bara gör det i vissa fall.

På det hela taget blottläggs brister som riskerar göra att mammor med förlossningsdepression eller amningsproblem inte upptäcks och får hjälp. Vården är inte jämlik över landet, kontinuiteten är inte tillräcklig och det är otydligt vart kvinnor med problem ska vända sig.

Att vara ny förälder är en speciell tid, och alla tjänar på att stödet för dem verkligen funkar.

Toppen
Att få läsa de nominerade bidragen till årets kamp om Guld­skalpellen, som tilldelas vårdens förnyare 2017. Enormt glädjande att se så många verksamheter som försöker tänka nytt för bättre vård, patient­medverkan, högre kvalitet och nya tekniker och metoder.

Botten
Att vårpropositionen inte innehöll mer av satsningar eller reformer för att genomgripande effektivisera vården. Primärvården i synnerhet hade behövt ett mer omfattande grepp, med löfte om väsentliga omställningspengar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev