Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”När vården och samhället samarbetar vinner alla”

Publicerad: 30 april 2019, 12:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bland de mest intressanta spåren i hälso- och sjukvårdens transformation finns ett utökat samarbete och utbyte med civilsamhället. På detta tänker jag när jag läser frilansjournalisten Martin Röshammars intressanta reportage i tidningen Arbetet om ett pilotprojekt i en förort till London. Där, i New Maiden, knackar brevbäraren James Street på hos Joyce Unwin, 90 år, ställer fem rutinfrågor och knappar in svaren i en något som liknar en smart telefon. Svaren skickas sedan vidare till kommunkontoret.

Projektet Feet on the street finansieras av inrikesministeriet och använder sig av det brittiska postväsendet, Royal Mail, som kan besöka 30 miljoner hem alla dagar i veckan utom söndag.

Frågorna som ställs handlar om hur den äldre personen upplevt sin hälsa den senaste veckan och om den kunnat delta i sociala aktiviteter. Förhoppningen är att kommunen på detta sätt ska kunna upptäcka dem som behöver hjälp i vardagen, och vilka som är ensamma och skulle må bra av sällskap.

Här hemma i Sverige har Hälsostaden Ängelholms sjukhus i samarbete med kommunen tagit ett liknande initiativ, efter inspiration från just Storbritannien. Personal på sjukhuset närmar sig patienter över 65 år med en viss typ av sjukdom där det misstänks att ensamhet kan vara ett problem. Sedan matchas patienterna med volontärer som blir besöksvänner. Ännu så länge är det ett litet initiativ, och hittills utan uppföljning. Ett 20-tal personer har fått besöksvänner.

Men potentialen för både individ och samhälle kan vara stor. Forskning pekar på att risken att dö i förtid av ensamhet är lika stor som att dö i förtid av rökning och större än att dö av fetma. Ensamhet innebär en också ökad risk för att utveckla en rad tillstånd som hjärt-kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk ohälsa.

Intresset för patienternas vardag är en viktig del av vägen framåt för hälso- och sjukvården. Och chans till dubbelvinst - att undvika eller tidigt upptäcka sjukdom för den enskilde och slippa onödigt kostsam vård för samhället.

Sjukhuschef Carl-Johan Robertz i Ängelholm sammanfattade det väl när han berättade om projektet på Vårdarenan nyligen:
– Att ordinera en kompis istället för ett piller, det är rätt starkt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev