Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nästa regering får gärna jobba över blocken med sjukvården

Publicerad: 18 september 2018, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En och en halv vecka efter valet har väldigt lite klarnat om utgången för landsting och regioner. I Halland och Västerbotten finns tydliga majoriteter och i Norrbotten, vars situation Dagens Medicin djupdyker i denna vecka, kommer landstinget att styras av Sjukvårdspartiet tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. På många andra håll i landet är läget fortfarande högst oklart. Den som vill tänka positivt funderar kring om den vågmästarroll som Sverigedemokraterna skaffat sig i många regioner kan tvinga andra partier att hitta kompromisser och nya allianser. Den mer negativt lagde konstaterar helt enkelt att det kommer att bli en lång och rörig höst.

För den som vill måla Sveriges landstingskarta gäller hur som helst att plocka fram nya färgburkar. I Norrbotten, där socialdemokrater styrt själva eller med partners i 84 år, blir det nya ansvariga som för första gången i modern tid ska lägga budget. Sjukvårdspartiet i Norrbotten har bland annat gått till val på att stoppa centraliseringen av vården och att en tredjedel av de pengar som i dag läggs på hyrpersonal i stället ska gå till förbättrad arbetsmiljö. Bland toppkandidaterna i partiet finns läkare, sjuksköterskor och psykolog. Det blir spännande att följa denna nya väg för Norrbotten.

Flera av sjukvårds­debattens kända personligheter har uppmärksammats i veckan. Sara ­Riggare, forskare och spetspatient, fick avslag på sin disputationsansökan eftersom hennes underliggande arbeten saknar etikgodkännande. Riggare har forskat på sig själv, men Karolinska institutet landar i att etikprövningslagen inte gör undantag för forskning på personer som själva är vetenskapligt delaktiga i studien.

I Danmark har omstridde pro­fessorn och psykiatridebattören Peter Gøtzsche uteslutits ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet. Gøtzsche leder Nordic Cochrane Center vid danska Rigshospitalet, och petningen av honom kommer, rapporterar Jyllandsposten, efter stridigheter om bland annat hpv-vaccin mellan två falanger av högt ansedda forskare inom Cochrane-samarbetet.

Här hemma väntar vi på en regering. Gärna en som med blocköverskridande och långsiktiga överenskommelser kan hitta vägen framåt för svensk hälso- och sjukvård.

Toppen
Att ytterligare en stor studie visar att äldre friska personer inte får några hälsofördelar genom att ta blodförtunning i form av acetylsalicylssyra i lågdos. Kanske kan nu denna onödiga behandling av dem som inte har hjärt-kärlsjukdom slutligen avfärdas.

Botten
Att en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen gör bemanningsföretagen momsskyldiga vilket gör att landstingen riskerar att få betala hundratals miljoner kronor extra. Domen grundar sig på att bemanningsföretag inte själva bedriver någon sjukvård, uppger SVT Nyheter.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev