Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nej till generisk förskrivning – ja till bättre it-system

Publicerad: 11 mars 2015, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det blev som före detta socialminister Göran Hägglund ville. Hans regering gav i maj förra året Läke­medelsverket i uppdrag att utreda generisk förskrivning, med en mycket tydlig uppmaning om att komma tillbaka med ett klart besked om sådan förskrivning var en bra idé eller inte.

Bäst av allt med Läkemedelsverkets svar är i vilken riktning det pekande fingret riktas.

Generisk förskrivning, alltså förskrivning på den aktiva substansens namn i stället för namnet på läkemedlet, är annars en fråga som har snurrat runt i den svenska vården sedan dryga 15 år tillbaka utan att expertisen lyckats sätta ner foten.

Men nu har Läkemedelsverket gjort det. Och svaret blev nej. Generisk förskrivning skulle inte ge bättre patientsäkerhet, meddelar myndigheten, och föreslår i stället att lägga mer krut på att se över hela ordinations- och expeditionsprocessen.

Och den som vill göra det finner sig lårdjupt ner i det träsk som vårdens icke-kommunikativa it-system utgör. Den genomsnittlige patienten tror att läkaren vet vilka mediciner andra läkare tidigare skrivit ut; att det finns en hel lista som läkaren kan använda som underlag för sitt arbete.

Eller för den delen en journal som följer patienten och är skräddarsydd för dennes behov. Vårdkrångelavskaffare Göran Stiernstedt, som på regeringens uppdrag utreder hur vårdens resurser kan användas mer effektivt, har ringat in informationssystemen som ett av de stora hindren för att kunna hantera framtida utmaningar. I ett diskussions-PM har han skrivit ”att informationssystemen i vården lider av stora brister får anses vara väl dokumenterat. Detta har påtalats i många olika sammanhang och går också som en röd tråd genom de problembeskrivningar som vi tagit del av i arbetet hittills”.

Det glädjande med Läkemedelsverkets besked är ett stort fokus på just dessa frågor. I stället för generisk förskrivning sållar myndigheten fram annat att lägga kraft på för att nå bättrad patiensäkerhet. Det handlar om att få ordinations- och expeditionsprocessen att hänga ihop inklusive fungerande återrapportering från apoteket till läkaren som förskrivit läkemedlet. Det handlar om en nationell läkemedelslista och bättre journalsystem. Det handlar om it. Och det behövs nu.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev