fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Nödvändigt att återskapa förtroendet i Jämtland

Det är lättare för politiker att byta ut tjänstemän än att idka självkritik, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm om turerna i Jämtland Härjedalen.

Publicerad: 8 december 2021, 04:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När en helt central yrkesgrupp är så tydlig med att förtroendet är förbrukat, är det mycket svårt att återfå det och att komma vidare i den kris vid regionens enda akutsjukhus som uppenbarligen behöver lösas”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm med anledning av om turerna i Jämtland Härjedalen. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus

Till slut blev det oundvikligt för den politiska ledningen i Region Jämtland Härjedalen att inte agera. I måndags fick regiondirektören Hans Svensson lämna sin post och ersattes med omedelbar verkan.

En dryg vecka tidigare deklarerade den lokala läkarföreningen att förtroendet för såväl regiondirektör som hälso- och sjukvårdsdirektör är förbrukat och protesterade utanför Östersunds sjukhus. Från samma sjukhus har olika fackförbund under året skickat en lång rad av ärenden till Arbetsmiljöverket, med koppling till bland annat arbetsbelastning. Vi har beskrivit utvecklingen i ett flertal artiklar under året.

Bara någon vecka före petningen av Hans Svensson uttalade region­styrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) sitt förtroende för sin region­direktör. Men det var då det. I måndags svängde pendeln åt andra hållet.

”Det finns inget mellanläge, det är av, eller på. Man har fullt förtroende ända till den dagen man inte längre har det”, säger Eva Hellstrand nu till vår reporter Malin Wernström.

Oavsett vad som sägs och tänks bakom slutna dörrar är det en fullt rimlig signal utåt. Att säga att för­troendet för regionens högsta tjänstemän är lite halvdant hade satt dem i en helt hopplös sits. Har då Hans Svensson misslyckats med sitt uppdrag? Företrädare för läkarföreningen tycker uppenbarligen det. 56 mils bilresa från Östersund och utan detaljinsyn har jag ingen klar uppfattning.

Men ärligt talat spelar det just nu mindre roll om hur bra eller mindre bra han har lett regionen. När en helt central yrkesgrupp är så tydlig med att förtroendet är förbrukat, är det mycket svårt att återfå det och att komma vidare i den kris vid regionens enda akutsjukhus som uppenbarligen behöver lösas. Och det är lättare för politiker att byta ut tjänstemän än att idka självkritik.

För den politiska ledningen är läget extra känsligt när vi är på väg in i valåret 2022. Det har nog också funnits med i bakgrunden.

Efterträdaren får ingen enkel uppgift. Men förhoppningsvis återfås professionens förtroende för ledningen och nödvändiga steg mot förbättringar kan tas.

På dagensmedicin.se fortsätter vi att hålla koll på utvecklingen och bjuder som vanligt på nyheter varje vardag. Nästa tryckta tidning kommer den 19 januari.

Toppen

Tänkande allmänläkare

Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen har givit 14 distriktsläkare i uppdrag att i en ”tänkargrupp” utforma en strategi och en tidplan för ett system med fast läkare och begränsade patientlistor, skriver Läkartidningen. Ett intressant initiativ.

Botten

Strul med covidtester

Region Stockholm har haft rejäla problem med PCR-tester den senaste tiden. Det ökar risken för att pandemitrötta invånare gör egna tolkningar av råd och förlitar sig på snabbtester. Även om det inte är lätt för regioner att skala upp och ned måste testningen fungera.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev