Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nu måste gnisslet mellan läkare leda till förbättringar

Publicerad: 7 maj 2014, 06:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag fick ett mejl från en allmänläkare. Hon hade synpunkter på en artikel, publicerad nyligen i Dagens Medicin, där en expert i alkoholfrågor intervjuades. Experten tyckte att fler med alkoholproblem borde behandlas i primärvården. Det inte bara går, det blir bättre för patienten. Gott så.

Men för allmänläkaren i fråga, Catarina Canivet i Lund, kom denna artikel som den senaste i en lång rad där allmänläkare tillrättavisas av specialister och får den ena nya arbetsuppgiften efter den andra. Utan nya resurser och utan att något annat får sakas. I en debattartikel i Läkartidningen raddar hon och kollegan Andreas Thörneby upp exempel på hur allmänläkarna blir ifrågasatta och nedgjorda av diverse specialister.

Som lök på laxen kommer i detta nummer av Dagens Medicin ytterligare två artiklar där primärvården läxas upp eller får hjälp att bli bättre, beroende på hur man ser det. Det är lätt att förstå den trötthet som många distriktsläkare känner inför påbuden från alla och envar. Tillsammans riskerar de att bli en inkompetensförklarande mur, en kollegialt anklagande fingerpekning: ”Det ni gör duger inte!”.

Canivets och Thörneby föreslår ”halvt på allvar, halvt på skämt”, att Läkarförbundet ska infoga en ny skrivning i sina etiska regler, om att läkare inte ska klanka på allmänläkare.

Så länge jag kan minnas har jag hört gnisslet mellan primärvårdens allätare och sjukhuskorridorernas smalt sökande missiler. Motsättningar är inte fel, om de leder någon vart. Men den här diskussionen har knappt tagit ett enda kliv framåt på flera år. Ska de som ser möjligheter till förbättringar knipa igen av rädsla för att allmän­läkare känner sig trampade på tårna? Är sjukhusläkare blinda för alla välbehandlade patienter i primärvården, som de aldrig ser?

Jag är övertygad om att svaren för att komma vidare finns hos er, våra läsare. Hur ska läkare i olika ändar av vårdkedjan hjälpa varandra att göra ett gott jobb för patienterna och samtidigt ge varandra kollegialt stöd och respekt? Utan att lägga lock på debatten. Hör av er! Det mest konstruktiva förslaget ger en årsprenumeration av Dagens Medicin.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev