Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nya vårdministern har ett cirkusnummer att hantera

Publicerad: 8 oktober 2014, 14:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I fredags fick Sverige en ny minister för sjukvården. Och folkhälsan. Och idrotten. Valet av 29-åriga Gabriel Wikström väckte förvåning och i mina flöden på sociala medier spekulerades i vilka signaler som skickades: Ministern för sjukvård blev inte chef för departementet, och fick idrottsansvaret som en påhängd gympapåse på axeln. Är sjukvården inte viktig för den nya regeringen?

Det viktiga nu blir vem Gabriel Wikström väljer att lyssna på, och vilka han väljer att omge sig med i sin närmsta stab. Han sträckte rekordsnabbt ut en hand till Vårdförbundet och Läkarförbundet och bjöd in till samtal. Att lyssna på dem som kan är smart. Mer oroande är att sjukvårdsministern i sin första intervju med denna tidning upprepade gånger tar upp som en prioritet för regeringen att ”vi inte vill att försäkringspatienter ska kunna gå före i kön”. Få som är insatta i sjukvårdens komplexa vardag skulle ens sätta upp detta på sin topp tio-lista över problem att lösa.

Men än är det tidiga dagar. Om Socialdemokraterna får igenom budget och därmed säkrar en mer långsiktig regering, blir det ointressant vilka signaler som skickas i valet av ministrar, hur departementen delas upp eller vad vårdministern säger i hur-känns-det-intervjuer efter utnämningen. Det kommer att handla om långsiktighet och huruvida ministern får något gjort. Jag utgår från att Stefan Löfven har valt sin minister med detta i åtanke.

Vad gäller vinster i välfärden anar vi nu att det inte kommer att hända ett dugg på bra länge. Överenskommelsen mellan S, MP och V säger att vinsterna i huvudsak ska återinvesteras, förutom insatt kapital och en låg ränta. Men vad det verkligen blir av detta vet vi inte förrän en statlig utredning redovisar sina fynd i mars 2016.
Fortsatt osäkert läge för vårdföretagen, fortsatt svårt för Capios riskkapitalägare att få bolaget sålt. Inget nytt under solen.

Att beslut om att ta bort etableringsfriheten i primärvården fattas redan november i år, kan spela större roll. Att hålla fast vid idén om valfrihet och mångfald, och samtidigt begränsa möjligheterna för nya aktörer är lite av ett cirkusnummer.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev