Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nyckeln till förändring ligger i förståelse för helheter

Publicerad: 23 augusti 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det blev en händelserik sommar för vården, med stor press på vårdplatser och en del födande kvinnor som fick åka längre än vanligt för att få vård. Vi fick också ett nytt ansvarigt statsråd, Annika Strandhäll (S) som redan innan vikarierat för sin partikollega Gabriel Wikström under sjukskrivningen. Läs hans tankar efter avgången på sidan 8.

Strandhäll får nu ett närmast ogreppbart stort område som minister: ansvar för sjukvården, folkhälsa, idrott och socialförsäkringarna. Med ett år kvar till valet är det oklart vad sjukvården kan förvänta sig av regeringen, men optimister kan hoppas på idéer om att gifta ihop hälso- och sjukvården med socialförsäkringen och pessimister kan oroas av att diskussionen om vinster i välfärden kommer svälja allt syre och ändå inte leda till någonting i slutändan.

I sin avskedsintervju sade Gabriel Wikström bland annat att han under sin tid som minister förvånats över ”hur få vi är, för jag räknar mig nu faktiskt till den skaran, som är väl insatta i hela sjukvårdens problematik utifrån ett politiskt perspektiv. Vi har naturligtvis landstingspolitiker av olika dignitet, men på den nationella nivån är vi inte så väldigt många.”

Och just detta, tror jag, är en av anledningarna till att jag i varje valrörelse alltid hör att vården ska bli den stora frågan. Och sen blir det inte så. Förståelsen eller intresset är för litet, och politiker lyckas inte heller fullt ut formulera för medborgarna varför man lägger ner ett BB, eller varför vård­platserna fattas. Hade det funnits väldigt enkla lösningar vore de redan genomförda. Men komplexiteten får inte heller bli en ursäkt för att inte agera. Nyckeln till förändring ligger i förståelse för helheter och vad som händer när man skruvar i ena änden av ett stort maskineri.

Jag är därför riktigt glad för att kunna berätta att Vårdmaktpodden flyttar in på dagensmedicin.se. Läkaren och entreprenören Tobias Perdahl startade podden för att ge intresserade en chans att lyssna till nyckelpersoner i vården. På så sätt vill han så och sprida frön till förbättringar, något som ligger helt i linje med Dagens Medicins mission.

På sajten kommer podden att publiceras på opinionsidorna där vi redan i dag samlar våra krönikörer, som också ständigt analyserar och kommenterar vården direkt från golvet.

God lyssning!

Toppen
Att Landstinget Blekinge fryser alla bemanningsuppdrag från före­taget Läkarleasing Sverige, sedan samtliga revisorer har lämnat ­bolaget. Landsting måste vara noggranna med medborgarnas pengar.

Botten
Att det ger patienten lika bra funktion i handleden om den gipsas som om om den opereras när det rör sig om en mindre komplicerad fraktur, konstaterar SBU. Trots detta är trenden att allt fler opereras, vilket ger högre kostnader och ökad risk för komplikationer.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News