onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Okonventionella idéer behövs för att lösa brist på personal”

Det finns kanske inget Alexanderhugg för att lösa vårdens stora knutar – men det är viktigt att lämna utrymme åt kreativa förslag, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 17 november 2022, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En öppenhet för nya sätt att tänka kan krävas för att lösa vårdens problem, menar chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSKR

Bemanningsläget inom svensk sjukvård börjar likna legendens gordiska knut, den som tycktes stört omöjlig att få upp. Enligt den klassiska sägnen ska fältherren Alexander den store i sin frustration över att ha misslyckats med trasslandet ha huggit sönder knuten. Med vad som hade kunnat avfärdas som rent och skärt fusk löste han ändå uppgiften och uttrycket Alexanderhugg lever kvar till våra dagar. Ofta med en positiv klang, när någon löser ett till synes hopplöst problem med en okonventionell metod.

Det är nog många i sjukvården som skulle vilja få till det där Alexanderhugget. Men det känns långt borta. I ett antal artiklar på Dagens Medicins sajt berättar chefer på olika nivåer i regionerna om de gemensamma utmaningarna med att få sjuksköterskorna att räcka till inom den sjukvård som måste bedrivas dygnet runt.

En av lösningarna har varit lokala modeller, som Vårdförbundet centralt dock är mindre förtjust i. Fackförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg ger bilden av att de flesta lösningar innebär en kortad veckoarbetstid, men samtidigt ställer större krav på anställdas flexibilitet och att det i praktiken ofta innebär att många får arbeta på tider då de skulle ha varit lediga. Återhämtningen äts upp.

Läs också: ”Med de arbetssätt vi har i dag är det inte möjligt att rekrytera sjuksköterskor

Den risken behöver definitivt tas på allvar, för att inte tvärtom förvärra problem. Samtidigt krävs lokala och tidigare oprövade varianter för att hitta lyckade modeller som andra kan ta efter. Exempel som visar att det går att hitta vettiga scheman även där det alltid kommer att behövas kompetent människokraft dygnet runt.

Sveriges Kommuners och Regioners nuvarande chefsekonom Annika Wallenskog vill ändå nyansera bilden lite. Kriser har sjukvården varit med om tidigare, konstaterar hon, och påminner om att de har en förmåga att tvinga fram lösningar. Som när ekonomisk kris med neddragningar av olegitimerad personal på 1990-talet ledde till satsning på dagkirurgi och användning av ny teknik.

Det bör gå att hitta nya sätt att tänka och jobba också i dag, med kompetensbrist som utmaning, argumenterar hon. Det har hon naturligtvis rätt i, även om luften i systemet just nu känns ganska utpressad.

Det finns nog inget Alexanderhugg för vården. Men det är läge att låta okonventionella idéer få utrymme för att hitta nya sätt att använda kompetens rätt – och få människor att vilja jobba kvar.

Toppen

Envetet kapande av köer

Det ser ut som att Karolinska universitetssjukhuset lyckas med målet att jobba bort operationsköerna. Bakom satsningen ligger förstås hårt arbete och från fackligt håll finns också kritik – men en avbetad puckel lär ge vinster på många plan framöver.

Botten

Ännu en tillfällig lösning

Det är bekymmersamt att Folkhälsomyndigheten fortfarande inte har en fast lösning som statsepidemiolog efter Anders Tegnell. I stället får Anders Lindblom, som uppnått pensionsålder, återigen förlängt som tillförordnad – denna gång till den 30 juni 2023.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev