Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Om ”alla andra” sägs trixa lite ökar lockelsen att ta efter

Om känslan blir att ”alla andra” glider lite på sanningen ökar lockelsen att själv ta efter, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 6 april 2022, 03:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

SjukhusläkarnaKarin Båtelson

Helst skulle det bara gå att vifta bort som missuppfattningar. Men tyvärr har nog Bengt Cederlund, registerhållare för Svenskt perioperativt register, Spor, en hel del på fötterna när han säger att det trixas på sina håll när väntetider till operation hanteras ute på landets kirurgiska kliniker.

Han berättar att kirurgkliniker uppmanas att inte göra en operationsanmälan förrän kompletterande utredningar av patienten är färdiga. På så vis blir väntetiderna kortare och statistiken prydligare. Jämförelserna med andra kliniker, sjukhus och regioner står sig helt enkelt bättre i konkurrensen.

Hur pass vanligt detta är kan Bengt Cederlund inte svara på. Men han är orolig för att det blir vanligare om lite kortare uppvisade kötider kopplas till extra ekonomiska ersättningar.

Det finns fler exempel på att statistik och siffror ute i vården snyggas till. Yrkesföreningen Sjukhusläkarnas nyligen avtackade ordförande Karin Båtelson har varit tydlig med att det tänjs en hel del på gränserna när vårdplatser, överbeläggningar och väntetider på akuten ska noteras. 

Från andra läkare får jag berättelser om att patienter på deras sjukhus skrivs ut från sin vårdplats, men sedan får vänta många timmar på att få lämna sjukhuset. Det gör antagligen inte patienterna friskare eller ens gladare att på detta vis slussas ut från slutenvården i flera steg, men statistiken blir en smula snyggare.

Om känslan blir att ”alla andra” glider lite på sanningen, ökar lockelsen att själv ta efter. För att inte stå där med en dumstrut på huvudet när andra visar upp bättre resultat för patienter, politiker och journalister.

Bengt Cederlund och Spor vill ha nationella riktlinjer för hur registrering av väntan på operation ska gå till. Det är bra i den mån som det behövs för att reda ut faktiska oklarheter. Variationer i hur registrering görs kan förstås många gånger bero på andra saker än medveten frisering och då är det viktigt att hur det ska göras klargörs. Men det är trist om sådana riktlinjer måste skapas trots att alla egentligen ändå har en samsyn.

Det som behöver förtydligas ska naturligtvis förtydligas. Sedan är det upp till ansvariga på alla nivåer att se till att registrering görs som det är tänkt. Annars tappar jämförelser i kraft – och en väldig massa tid slösas bort på administration utan verklig nytta.

Läs också: Spor släpper jämförelseverktyg för operationsköer – varnar för trix med siffror 

Toppen

KBT för att lugna oroliga hjärtan

Oro för symtom kan ibland påverka vardagen mer än själva grundsjukdomen gör. Färska forskningsrön tyder på att kognitiv beteendeterapi kan hjälpa patienter med förmaksflimmer att hantera rädsla för hjärtpåverkan – en upptäckt som kanske kan höja livskvaliteten.

Botten

Lönestrul efter systembyte

Efter att ett nytt hr-system införts i Region Uppsala har enligt lokala medier ett stort antal läkare troligen fått fel lön. Inrapportering av jour och beredskap verkar strula. Irriterade läkare och stressad administrativ personal hoppas nu på en snabb lösning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev