Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

På söndag får vi de politiska representanter vi förtjänar

Publicerad: 10 september 2014, 11:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varje morgon vaknar vi till en ny opinionsundersökning. Gapet mellan blocken minskar. Eller ökar. Rikspolitiken har sitt grepp om debatten.

Det lutar åt ett resultat med bara förlorare. Den som till slut får uppdraget att bilda regering lär göra det med rekordlågt stöd. Sannolika vågmästaren Sverigedemokraterna ser ut att få 10 procent av väljarnas röster vilket kan betyda en av flera saker. Att var tionde av oss är rasist eller främlingsfientlig, men först nu hittat ett sätt att utrycka detta i partipolitiken. Att var tionde av oss är så missnöjd med tingens ordning att ingen av de andra partiernas kandidater, från höger till vänster, kan duga att sätta sin förhoppning till. Att rädslan inför ”de andra” är närmast överväldigande stor.

Landstingsvalet brukar kallas det glömda valet. Allmänheten är nedpepprad av riksdagspolitiker, parti­ledare, dueller och debatter, och har ofta någorlunda känsla för vad politikerna i den egna kommunen vill hitta på. Men landstinget är stort och komplext, hit når rikstidningarnas bevakning bara ibland och det händer att lokaltidningarna ställer ”sitt” sjukhus på orten mot det större sjukhuset hos grannorten. Överblick och regelbunden granskning fattas.

Du som läser detta har ett försprång. Du jobbar i landstinget, eller behöver i yrket förhålla dig till landstinget som beställare eller konkurrent. Med andra ord vet du redan mycket mer än de flesta om vad som krävs för att göra hälso- och sjukvården bättre.

Dagarna före valet är det bara att acceptera att sjukvården inte lyckats komma mycket längre på riksplanet än till debatten om vinsterna. Det är synd, för det finns verkligen mycket att prata om. Om etik. Om prioriteringar. Om personalvård. Om effektivitet.

Det är svårt att dra övergripande slutsatser om hur väl de olika politiska majoriteterna i landstingen har lyckats de senaste fyra åren. Att Sverigedemokraterna inte gjort det är dock tydligt. Dagens Medicins granskning tidigare i år visade hur partiet – som lyckades ta sig in i 15 av 21 landsting vid förra valet – fått gehör för i princip inget.

På söndag får vi de politiska representanter vi förtjänar. Det är upp till dig och mig.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev